Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συμμετοχή βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε συνεδρία με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τον ΟΑΣΕ - 24/11/2022

Συμμετοχή βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε συνεδρία με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τον ΟΑΣΕ - 24/11/2022

Άρχισαν σήμερα στη Βαρσοβία οι εργασίες της 20ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε σε συνεδρία με θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τον ΟΑΣΕ.

Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο σε ανθρώπινες απώλειες και τον εκτοπισμό ανθρώπων από τις εστίες τους, όσο και σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την καταστροφή της οικονομικής παραγωγής  της χώρας, ενώ η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος συνιστούν απειλή για τη διεθνή σταθερότητα. 

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης είναι ορατός, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές για χρήση πυρηνικών και όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και για τον κίνδυνο ατυχήματος ή δολιοφθοράς σε πυρηνικούς σταθμούς. Τόνισε δε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιούνται ή να μετατρέπονται σε όπλα εκφοβισμού ή εκβιασμού στα χέρια των μερών που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ως βουλευτές, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, θα πρέπει να διευκολύνουμε τις προσπάθειες για διάλογο και τερματισμό της σύγκρουσης, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα πρέπει παράλληλα, όπως επεσήμανε, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες, ως απάντηση στην παραβίαση των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. 

Ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι η Κύπρος, βιώνοντας εδώ και 48 χρόνια τις συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες του πολέμου. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, η Κύπρος έχει έναν επιπλέον λόγο να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και θα συνεχίσει να το πράττει, παρά το σημαντικό για τη χώρα μας οικονομικό και διπλωματικό κόστος και παρά το γεγονός ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν επιδείχθηκε η ίδια αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εναντίον του επιτιθέμενου, δηλαδή της Τουρκίας. 

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Αd Hoc Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη Μετανάστευση, συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στον τομέα της μετανάστευσης.

ANAKOINΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022