Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στη Λάρνακα - 22/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στη Λάρνακα - 22/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου προσφώνησε σήμερα τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της ΚΣΣΕ, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22 και 23 Μαΐου 2023, στη Λάρνακα. 

Καλωσορίζοντας τα μέλη της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τόσο εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) όσο και στο επίπεδο των κρατών-μελών. H κα Δημητρίου τόνισε ότι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της διαφθοράς στον τομέα της δικαιοσύνης και η προάσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως θέματα προτεραιότητας και κύριοι άξονες δράσης της Επιτροπής, καθίστανται ακόμη σημαντικότερα σήμερα, λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και της έκθεσης των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των πιο των ευάλωτων εξ αυτών, σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές. 

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το έργο της Επιτροπής συνδέεται άρρηκτα με το κυπριακό και επιμέρους πτυχές του και αναφέρθηκε σε συναφείς αποφάσεις, εκθέσεις και συστάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και της ιδιότητας του κράτους στο διεθνές δίκαιο, καθώς και την αναγκαστική μεταφορά πληθυσμών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε, συναφώς, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση του Εισηγητή της ΚΣΣΕ κ. Piero Fassino για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της». 

Ο κυπριακός λαός, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, βιώνει, εδώ και 49 χρόνια, σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής πέραν τους ενός τρίτου του εδάφους της. Η κα Δημητρίου τόνισε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, με ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ προς την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, η οποία να διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προοπτικής για τον κυπριακό λαό, στο σύνολό του και ιδιαίτερα τις επόμενες γενιές. 

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει περίπλοκα νομικά σημεία που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, περιλαμβανομένων και των διακρατικών προσφυγών της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Η κα Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία για τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Λοϊζίδου ν. Τουρκία του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία δύναται να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα παθόντων και σε άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν παραγράφονται, με την πάροδο του χρόνου. Ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε την κανονικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε και τη μεθοδευμένη και παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που κατέχονται παράνομα από την Τουρκία. Ο σεβασμός των αρχών και αξιών του ΣτΕ, τόνισε, πρέπει να εφαρμόζεται ανεξαίρετα και απαρέγκλιτα από όλα τα κράτη-μέλη και  η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών θα πρέπει να εκλείψει, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού. 

Η κα Δημητρίου σημείωσε, τέλος, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας πλήρως τη συμμετοχή της στην ΚΣΣΕ, μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειριών, αλλά και την προώθηση νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, για την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμβάθυνση του κράτους δικαίου. 

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023
Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων