Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Αδικήματα που Σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά (Κυρωτικός) Νόμος του 2017»

Παρόντες:

  • Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος    
  • Γιώργος Λουκαΐδης
  • Νίκος Τορναρίτης    
  • Αδάμος Αδάμου
  • Στέλλα Κυριακίδου  
  •  Άγγελος Βότσης


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2017. Στη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η κύρωση, με βάση το άρθρο 169.2 του συντάγματος, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Αδικήματα που Σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι η αρχική υπογραφή της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα πλαίσια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στη Λευκωσία στις 19 Μαΐου 2017. Κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής την υπό κύρωση συμφωνία υπέγραψαν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αρμενία, το Μεξικό, το Σαν Μαρίνο και η Πορτογαλία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει στην υπογραφή της άλλες τρεις χώρες, η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αρχικής υπογραφής της εν λόγω σύμβασης στη Λευκωσία αυτή φέρει την ονομασία “Σύμβαση της Λευκωσίας”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και την εισηγητική έκθεση και το ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντικτύπου που συνοδεύουν το υπό αναφορά νομοσχέδιο, με το τελευταίο επιδιώκεται μεταξύ άλλων:

1. η αποτροπή και καταπολέμηση της καταστροφής ή πρόκλησης ζημιάς σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς ή της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ποινικοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών,

2. η ενδυνάμωση της πρόληψης κάθε συναφούς εγκλήματος και της αποτελεσματικής ανταπόκρισης της ποινικής δικαιοσύνης επί των ποινικών εκείνων αδικημάτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτιστικά αγαθά,

3. η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε σχέση με την καταπολέμηση των ποινικών αδικημάτων, τα οποία επαπειλούν να καταστρέψουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την αποτελεσματική καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και των τρομοκρατικών ομάδων που χρησιμοποιούν το εμπόριο αρχαιοτήτων ως πηγή εσόδων για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Περαιτέρω, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εν λόγω σύμβαση είναι μοναδική στο είδος της στο διεθνή χώρο και εξειδικεύεται αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν την ποινικοποίηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών, καθιερώνοντας αριθμό ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής, της πλαστογραφίας εγγράφων, της παράνομης ανασκαφής, της εισαγωγής και της εξαγωγής, καθώς και της παράνομης απόκτησης και διοχέτευσης προϊόντων της στην αγορά.

Όλοι όσοι κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού εισηγούνται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της σύμβασης.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεων, η παρούσα έκθεση τίθεται ενώπιον της ολομέλειας του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης.

8 Νοεμβρίου 2017