Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Σύμβασης της Χάγης για τη Διεθνή Προστασία των Ενηλίκων (Κυρωτικός) Νόμος του 2018»

Παρόντες:

  • Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος    
  • Νίκος Τορναρίτης    
  • Ελένη Σταύρου    
  • Γιώργος Λουκαΐδης
  • Γιώργος Κ. Γεωργίου
  • Άγγελος Βότσης


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε τρείς συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 20 Μαρτίου και στις 17 Απριλίου 2018. Στα πλαίσια των συνεδριών αυτών κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Σύμβασης της Χάγης για τη Διεθνή Προστασία των Ενηλίκων, η οποία υιοθετήθηκε στα πλαίσια της Διάσκεψης της Χάγης για το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και υπογράφτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2000.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την υπό αναφορά σύμβαση την 1η Απριλίου 2009 κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 67.883 και ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2008. Η σύμβαση, δήλωσε περαιτέρω ο ίδιος εκπρόσωπος, έχει κυρωθεί μέχρι σήμερα από εννέα κράτη μέλη [Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (μόνο Σκωτία), Εσθονία, Φινλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Ελβετία, Μονακό].

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στο υπό αναφορά νομοσχέδιο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ορίζονται ως η αρμόδια αρχή για σκοπούς εφαρμογής της σύμβασης. Αντικείμενο αυτής αποτελεί η διεθνής προστασία ενηλίκων που δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους σε κοινοτικό επίπεδο. Επίσης, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Σύμβαση της Χάγης για τη Διεθνή Προστασία των Ενηλίκων αποτελεί το μόνο διεθνές εργαλείο αντιμετώπισης των θεμάτων που προκύπτουν από την αυξανόμενη κινητικότητα των ενήλικων προσώπων και προτείνει ένα εναρμονιστικό σύστημα καθορισμού του εφαρμοστέου δικαίου, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τη διεθνή συνεργασία επί του θέματος. Η σύμβαση αυτή είναι σημαντική για την Κύπρο, αφού προσελκύει σημαντικό αριθμό ενήλικων ατόμων για μόνιμη εγκατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως συμφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του κυρωτικού νομοσχεδίου.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ανέφερε πως το υπό αναφορά νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου. Ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας προς κύρωση της σύμβασης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του προέδρου της προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

2 Μαΐου 2018