Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την πρόταση νόμου «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015»

Παρόντες:

  • Στέλλα Κυριακίδου, πρόεδρος    
  • Μαριέλλα Αριστείδου    
  • Σκεύη Κούτρα Κουκουμά    
  • Ευανθία Σάββα     
  • Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

 

Μη μέλη της επιτροπής:

  • Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

 

Όπως είναι γνωστό, η πιο πάνω πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου 2015, από τις βουλευτές κ. Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, και Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και από τους τέως βουλευτές κ. Ρίκκο Μαππουρίδη, Αθηνά Κυριακίδου και Ρούλα Μαυρονικόλα και είχε παραπεμφθεί αρχικά για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Στα πλαίσια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η πιο πάνω πρόταση νόμου υιοθετήθηκε και από τους βουλευτές κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Κωστή Ευσταθίου, Μιχάλη Γιωργάλλα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια η εν λόγω πρόταση νόμου παραπέμφθηκε για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά τη σχετική επιστολή της προέδρου της κ. Στέλλας Κυριακίδου, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2017, προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Γεώργιο Γεωργίου. Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω πρόταση νόμου δεν άρχισε να εξετάζεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών μελέτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2018, καθώς και στις 19 και 26 Μαρτίου 2018. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών, κλήθηκαν και παρέστησαν ενώπιον της επιτροπής η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και Επίτροπος Νομοθεσίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Προώθηση της Πρότασης Νόμου για τις Εκτρώσεις, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και των γυναικείων οργανώσεων. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στις συνεδρίες αυτές.

Σκοπός της υπό αναφορά πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 169Α του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, που αφορούν τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτός επιτρέπεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Στα πλαίσια των συνεδριάσεων, ενώπιον της επιτροπής κατατέθηκαν από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τους εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Προώθηση της Πρότασης Νόμου για τις Εκτρώσεις και των γυναικείων οργανώσεων, καθώς και τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) και της Γυναικείας Οργάνωσης Δημοκρατικού του Κόμματος (ΓΟΔΗΚ) σχετικά υπομνήματα με εισηγήσεις και ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή της υπό αναφορά πρότασης νόμου.

Επίσης, σχετικό υπόμνημα απέστειλε στην επιτροπή και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και μεμονωμένοι ιερείς ή πολίτες οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης σε νόμο της πιο πάνω πρότασης νόμου, αφού η Εκκλησία θεωρεί ότι η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη.

Όλα τα πιο πάνω υπομνήματα είναι αρχειοθετημένα στον οικείο φάκελο που βρίσκεται στο Αρχείο της Βουλής και είναι στη διάθεση όλων των μελών του σώματος.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου κατέθεσε στην επιτροπή εμπεριστατωμένη γνώμη για τη μείωση των αμβλώσεων.

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή, στα πλαίσια της περαιτέρω εξέτασης της πρότασης νόμου, έκρινε σκόπιμο να επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στο κείμενο της πρότασης νόμου οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν τα εξής:

1. Στις περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας ο τερματισμός της εγκυμοσύνης θα επιτρέπεται, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες και νοουμένου ότι η εγκυμονούσα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του ιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα των πιο πάνω παράνομων πράξεων.

2. Η άμβλωση θα επιτρέπεται κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου ιατρού, όταν έχουν διαπιστωθεί με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης ενδείξεις για “ανωμαλία” και όχι “σοβαρή” ανωμαλία του εμβρύου, που επάγονται γέννηση παθολογικού νεογνού ή αναπότρεπτο κίνδυνο για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνο σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της εγκύου.

3. Τη διαγραφή από το νέο άρθρο 169Α της πρόνοιας που αφορά την περίπτωση πολλαπλής κύησης, ώστε οι πρόνοιές του να συνάδουν με τη νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα τεχνητής γονιμοποίησης.

Υπό το φως των πιο πάνω, η πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, αφού έλαβαν υπόψη τους όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν τους, διαμόρφωσαν τις ακόλουθες θέσεις:

1. Η πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ των σκοπών και των επιδιώξεων της πρότασης νόμου, όπως αυτή διαμορφώθηκε με βάση τα πιο πάνω, και εισηγούνται στην ολομέλεια του σώματος την ψήφισή της σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην ολομέλεια του σώματος.

Σημειώνεται επίσης ότι, στα πλαίσια της μελέτης του όλου θέματος, η επιτροπή δηλώνει την πρόθεσή της για την ετοιμασία σχετικής πρότασης νόμου, με την οποία θα ρυθμίζεται ξεχωριστά και πιο ολοκληρωμένα το θέμα των αμβλώσεων. Υπογραμμίζεται ότι για το θέμα αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής συγκριτική μελέτη για το τι ισχύει στον τομέα αυτό σε άλλες χώρες.

27 Μαρτίου 2018