Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «O περί της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους Έμμονους Οργανικούς Ρύπους (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017»

Παρόντες:

  • Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος    
  • Χαράλαμπος Θεοπέμπτου    
  • Γιώργος Κάρουλλας    
  • Αννίτα Δημητρίου    
  • Νίκος Κέττηρος
  • Ευανθία Σάββα
  • Χρίστος Ορφανίδης
  • Μιχάλης Γιωργάλλας

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν την 1η και στις 8 Μαρτίου 2017. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της ΟΕΒ και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria). Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και το ΚΕΒΕ, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στις συνεδρίες της επιτροπής.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους Έμμονους Οργανικούς Ρύπους (Persistent Organic Pollutants-POPs) που αποφασίστηκαν το 2015 κατά τη διάρκεια της 7ης Συνάντησης των Μερών της Σύμβασης, που έγινε στη Γενεύη μεταξύ 4ης και 15ης Μαΐου 2015. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η εισαγωγή των χημικών ουσιών του εξαχλωροβουταδιενίου και της πενταχλωροφαινόλης και των αλάτων και εστέρων της και των πολυχλωριωμένων ναφθαλενίων στα παραρτήματα της σύμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, η εισαγωγή των πιο πάνω χημικών ουσιών δεν αναμένεται να έχει αρνητικές οικονομικές ή και κοινωνικές επιπτώσεις στη Δημοκρατία, αφού λόγω της αναγνώρισης της επικινδυνότητάς τους ισχύουν ήδη περιορισμοί στη χρήση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη συζήτηση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων στην επιτροπή όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία, για την κατά νόμο κύρωση των τροποποιήσεων της σύμβασης αυτής.

 

4 Απριλίου 2017