Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων - 12/12/2017

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων - 12/12/2017

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Λαμβάνοντας υπόψη το Ψήφισμα 181(1947) του Ο.Η.Ε., που καθόρισε ειδικό διεθνές καθεστώς για την Ιερουσαλήμ, καθώς και όλα τα άλλα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.,

Λαμβάνοντας υπόψη την Απόφαση 478(1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., που ορίζει ότι όλα τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα και οι ενέργειες που το Ισραήλ έλαβε ως δύναμη κατοχής και που μετέβαλαν ή προσπάθησαν να μεταβάλουν το χαρακτήρα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ειδικότερα το Θεμελιώδη Νόμο του Ισραήλ, ο οποίος ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ σε πλήρη και ενοποιημένη πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι άκυρα και ουδέποτε γενόμενα και πρέπει να ακυρωθούν αμέσως,

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της 6ης Δεκεμβρίου της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η οποία επαναλαμβάνει ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελεί τη μελλοντική πρωτεύουσα και των δύο κρατών, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των Η.Π.Α. σε σχέση με την Ιερουσαλήμ και επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ε.Ε. και των κρατών μελών της να συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση για την Ιερουσαλήμ, όπως εκφράζεται, ανάμεσα σε άλλα, στο Ψήφισμα 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας των διπλωματικών τους αποστολών, μέχρι τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ,

Ψηφίζει τα ακόλουθα:

1.    Θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ, τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αντίκειται στα Ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού και καλεί τις Η.Π.Α. να αναιρέσουν αυτή την απόφαση. 
2.    Επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της Βουλής για λύση δύο κρατών, η οποία συνάδει και με τη θέση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προνοεί ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.
3.    Θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.
4.    Τονίζει την ανάγκη όπως επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και εκφράζει την ευχή ότι σύντομα θα δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις.
5.    Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσήλωση και απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

12 Δεκεμβρίου 2017