Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, πήρε μέρος στη συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ που εγινε στη Βιέννη - 6/12/2017

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, πήρε μέρος στη συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ που εγινε στη Βιέννη - 6/12/2017

 

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Εισηγητής της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), πήρε μέρος στη συνάντηση του Προεδρείου της Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη.

Στο πλαίσιο εξέτασης θεμάτων που αφορούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και την ουσιαστικότερη συμβολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στην προώθηση των στόχων του ΟΑΣΕ, ειδικότερα όσον αφορά στην περιοχή της Μεσογείου, ο κ. Χατζηγιάννη υπέβαλε γραπτή πρόταση για αναβάθμιση του θεσμού του Ειδικού Εκπροσώπου του Προέδρου της Συνέλευσης για θέματα Μεσογείου σε ειδική ή ad hoc Eπιτροπή για τη Μεσόγειο.

Αναδεικνύοντας την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι, στους όρους εντολής της προτεινόμενης Επιτροπής, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την οποία προέρχονται οι Μεσογειακοί Εταίροι του ΟΑΣΕ. Μιας περιοχής, τόνισε, που πλήττεται από αυξανόμενη βία και αστάθεια, λόγω εγγενών και εξωτερικών αιτίων και η οποία συνδέεται με σοβαρές προκλήσεις, εκ των οποίων μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Στην πρόταση, υπενθυμίζεται η πρωτοβουλία βουλευτών ομάδας μεσογειακών κρατών στην Κ.Σ.ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η πραγματοποίηση προπαρασκευαστικής συνάντησης, την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή οκτώ Μεσογειακών συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ και  τεσσάρων Μεσογειακών Εταίρων, στη Λεμεσό, το Σεπτέμβριο 2002 και η οποία οδήγησε στη δημιουργία Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ. Υπό το φως των αυξανόμενων απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δεδομένης της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ της ασφάλειας στην περιοχή αυτή και της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας, επείγει η αναβάθμιση του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, ως συμβολή στην ενίσχυση της μεσογειακής διάστασης του ΟΑΣΕ και στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

Εξάλλου, ως μέλος του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη θα παραστεί σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρία και στις εργασίες της πρώτης ημέρας της 24ης Συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017