Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 22/04/2024

Συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 22/04/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με κύριο θέμα συζήτησης «Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ έναντι στις νέες προκλήσεις για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας: η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να προστατευθεί, εάν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική ηγεσία στο πηδάλιο της ΕΕ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε η κ. Δημητρίου, αποτέλεσε κάλεσμα αφύπνισης για την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ, ενώ η ανάφλεξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή έκανε ακόμη πιο δυνατή την ανάγκη για ανάληψη δράσης. Η απάντηση της ΕΕ σε όλες τις κρίσεις, τόνισε, πρέπει πάντα να είναι η ίδια και να είναι ορθή, είτε πρόκειται για το καθεστώς Πούτιν, είτε του Λουκασένκο, είτε πρόκειται για κατοχή, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνοκάθαρση, είτε πρόκειται για τη Γάζα, την Ουκρανία, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή τη Σερβία. Όσα χρόνια και αν περάσουν υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε, ούτε και πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Η κ. Δημητρίου τόνισε τόσο την ανάγκη, όσο και τη σημασία της συλλογικότητας προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση και υπογράμμισε ότι η πραγματική στρατηγική αυτονομία στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και της ενέργειας προαπαιτεί επαναξιολόγηση των συνεργασιών της Ένωσης, απαιτεί τη συνεργασία της με αξιόπιστους εταίρους και με δημοκρατικά κράτη που λειτουργούν στη βάση αρχών και αξιών και υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασία της Ένωσης με το ΝΑΤΟ.

Πρέπει απαραιτήτως, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, να υπάρξει μείωση της έντασης, επένδυση στην ειρήνη και άμεση ανταπόκριση σε όλες τις κρίσεις κατά τον ίδιο τρόπο, επανακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών με την ηγετική μας ικανότητα στα μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα. Η κ. Δημητρίου καυτηρίασε εξάλλου την απουσία ενιαίας φωνής και κοινής γραμμής από πλευράς ΕΕ σε καίρια ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Αυτό ακριβώς, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, είναι που εκμεταλλεύονται οι εξτρεμιστές και διερωτήθηκε για το πώς θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες να πείσουν τους πολίτες για την ικανότητά τους να τους προστατέψουν από τον λαϊκισμό, την προπαγάνδα, τις ψευδείς ειδήσεις, όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους και τη χώρα τους. Πρέπει απαραιτήτως, υπογράμμισε, να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών μας και τη δημοκρατία. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, που χρειαζόμαστε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, πραγματοποίησε χωριστές διμερείς συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας κ. Elvira Kovács, τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας κ. Szymon Hołownia και τον Πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας κ. Miloš Vystrčil.

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας κ. Elvira Kovács, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι κ. Δημητρίου και Kovács αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της θετικής γνωμάτευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σημείωσαν ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες αποσχιστικές οντότητες που λειτουργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκοντας διεθνή αναγνώριση. Οι κ. Δημητρίου και Kovács συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και τον διάλογο σε διμερές επίπεδο.

Κατά τις χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Tσεχίας κ. Miloš Vystrčil και τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας κ. Szymon Hołownia, η Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε ενημέρωση για τις αυξημένες ροές Σύρων από τον Λίβανο προς την Κύπρο, αλλά και για την πρωτοβουλία της για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των Προέδρων/Αντιπροέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Νότου (Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας), με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την πιθανότητα ανάληψης κοινών δράσεων, επί του θέματος με κυριότερη την άσκηση πίεσης για την άρση του νομικού καθεστώτος αυτόματης προστασίας των Σύρων μεταναστών και τον αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας από επικίνδυνες σε ασφαλείς. Η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη στήριξη των δύο Προέδρων για το θέμα.
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας κ. Szymon Hołownia συζητήθηκε επίσης το θέμα της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων, στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας, Δανίας, Κύπρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024