Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εθελοντισμός μέσα από τη Λαϊκή Ποίηση» - 10/12/2017

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εθελοντισμός μέσα από τη Λαϊκή Ποίηση» - 10/12/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, χαιρετίζω σήμερα την εκδήλωση που διοργανώνει το Σωματείο «Ομάδα Εθελοντών Σιας» με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής υπό τον τίτλο «Ο Εθελοντισμός μέσα από τη Λαϊκή Ποίηση». Πρόκειται για μία εξαίρετη πρωτοβουλία, καθότι μέσα από αυτή την ποιητική συλλογή διασυνδέονται άρρηκτα, πανανθρώπινες αξίες όπως είναι ο Εθελοντισμός, ο Πολιτισμός και η Κουλτούρα μιας κοινωνίας.

Το Σωματείο «Ομάδα Εθελοντών Σιας» μέσα από την πολύχρονη εθελοντική του δράση, στέκεται σημαντικός αρωγός στη διάδοση του εθελοντισμού και έχει προβεί μέχρι σήμερα σε αξιόλογες ανθρωπιστικές και κοινωνικές δράσεις. Παράδειγμα αποτελεί η συνεχής στήριξη που παρέχει στο αξιέπαινο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων. Όλα τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου που παρουσιάζεται εδώ σήμερα, θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που  προσφέρει στους ασθενείς, ο σύνδεσμος ΠΑΣΥΚΑΦ.

Η σημαντικότητα του εθελοντισμού έγκειται κατά βάση στο γεγονός ότι προάγει αρχές και αξίες, όπως είναι ο αλτρουισμός, η ανιδιοτελής προσφορά, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια. Είναι, ωστόσο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο, η προσφορά και η δράση του εθελοντισμού έχει επεκταθεί και πέρα από τα στενά όρια της φιλανθρωπίας και της απλής συνεισφοράς προς το συνάνθρωπο. Ολοένα και πιο πολύ πληθαίνουν τα διάφορα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, τα οποία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δρουν στοχευμένα, ενισχύοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται και σε εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν σε τομείς που αφορούν το φυσικό περιβάλλον ή τα ζώα. Δεν θα ήταν υπερβολή και μπορούμε να πούμε, ότι ο εθελοντισμός από πολύ παλιά είναι το δεξί χέρι του κράτους.

Μέσω του εθελοντισμού, ενθαρρύνεται η ενεργός δράση των πολιτών σε βασικούς πυλώνες της κοινωνίας, όπως είναι η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ενώ παράλληλα καταπολεμάται ο αποκλεισμός και αντιμετωπίζονται ακραίες και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Στην εν λόγω ποιητική συλλογή, εξαίρεται η κοινωνική δράση και ο εθελοντισμός μέσα από την παράδοση της έντεχνης λαϊκής ποιητικής δημιουργίας. Γίνεται αναφορά σε πράξεις, όπως η αιμοδοσία, η δωρεά οργάνων, η βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση σε αξίες όπως η μεγαλοψυχία, η καλοσύνη, η ανθρωπιά.

Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς και την πολύχρονη δράση και προσφορά του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας». Η πολυδιάστατη δράση του Σωματείου σε μια μικρή κοινότητα, όπως αυτή της Σιας, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για πολλές άλλες κοινότητες. Με την στήριξη και παράλληλη αρωγή του κράτους, μπορούν να γίνουν πολλά με στόχο πάντοτε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο σας.