Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 - Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι - 22/6/2017

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 -  Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι - 22/6/2017

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0 -  “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοιˮ

Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, η Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι».

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε τέσσερα παράλληλα πάνελ, σε τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής:
Αίθουσα Κερύνεια - Πάνελ 1: Ραγδαίες εξελίξεις στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών,
Αίθουσα Αμμόχωστος - Πάνελ 2: Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας,
Αίθουσα Λάρνακα - Πάνελ 3: Νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας,
Αίθουσα Πάφος - Πάνελ 4: Ο άνθρωπος στο κέντρο.

Εισηγητές στα εν λόγω πάνελ ήταν ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από Κύπρο και Ελλάδα, ερευνητές, ιδρυτές συναφών εταιρειών κ.ά., οι οποίοι παρουσίασαν τις διεργασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στον τομέα που σχετιζόταν με τη δική τους εισήγηση, τις εφαρμογές που αναμένεται να έχουν (ή που έχουν) στην Κύπρο, καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Στη στρογγυλή τράπεζα παρακάθονταν, ως συμμετέχοντες, νυν και πρώην βουλευτές, γενικοί διευθυντές υπουργείων/υπηρεσιών, εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων φορέων/οργανώσεων κ.ά., οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε. Στην αίθουσα παρευρισκόταν επίσης, κατόπιν πρόσκλησης, αριθμός ακροατών (εκπρόσωποι των ΜΜΕ, τεχνοκράτες, φορείς σχετικοί με την κάθε θεματική ενότητα κ.λπ.), στους οποίους δόθηκε χρόνος στο τέλος της συζήτησης για υποβολή ερωτήσεων. Συντονιστές της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, για το πρώτο πάνελ, κ. Ελένη Μαύρου, για το δεύτερο πάνελ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, για το τρίτο πάνελ, και κ. Στέλλα Κυριακίδου, για το τέταρτο πάνελ.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, στόχευε στην έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό κόσμο σχετικά με το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των προοπτικών, αλλά και των κινδύνων που προοιωνίζεται η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Υπόσχεση της Βουλής ο διάλογος που εκκίνησε με το συνέδριο να συνεχιστεί με τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων στο άμεσο μέλλον.

Τελετή λήξης εργασιών συνεδρίου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου στο Αίθριο του κτιρίου της Βουλής. Έναρξη έγινε με τη βιντεοπροβολή χαιρετισμού της Martina Larkin, Επικεφαλής της Ευρώπης και της Ευρασίας και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Χαιρετισμό απηύθηνε επίσης η γενική διευθύντρια της Βουλής κ. Βασιλική Αναστασιάδου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέπτυξε τις προκλήσεις που προοιωνίζεται για την Κύπρο η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, και ο ακαδημαϊκός, βραβευθείς με το βραβείο Turing 2007 (αντίστοιχο του Νόμπελ Πληροφορικής), δρ Ιωσήφ Σηφάκης. Ο εξέχων επιστήμονας παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της επανάστασης και αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες παραγωγικότητας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις δυνατότητες προσαρμοστικότητας και δημιουργικότητας που προσφέρει.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, νυν και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, άνθρωποι των γραμμάτων, εκπαιδευτικοί και φοιτητές.