ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ - 27/04/2022

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ - 27/04/2022

Κατά τις σημερινές εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση, απηύθυνε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, ο οποίος προσφώνησε την Ολομέλεια της Συνέλευσης, ως εκπρόσωπος της τρέχουσας Ιταλικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ο κ. Τορναρίτης επισήμανε ότι ορισμένα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τουρκία, δεν συμμετέχουν και, προφανώς, δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετάσχουν στις συλλογικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία συνεπεία της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Ο κ. Τορναρίτης ζήτησε να πληροφορηθεί την άποψη του Ιταλού Προέδρου για το αν η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα, όσον αφορά τη Ρωσία αφενός και την Τουρκία αφετέρου, η οποία επιλέγει να μην εφαρμόζει τις προβλεπόμενες  κυρώσεις προς ίδιον όφελος, εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης και δεν βλάπτει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Mattarella διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας του στην καθολική εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάλεσε ταυτόχρονα όλες τις υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις κυρώσεις και να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις σχετικές αποφάσεις της Ένωσης. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022