ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Συμμετοχή βουλευτών σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2022 της ΚΣΣΕ - 21/06/2022

Συμμετοχή βουλευτών σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2022 της ΚΣΣΕ - 21/06/2022

Oι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μίλησαν για τη συμβολή των πολιτικών κομμάτων στην εξάλειψη του ρατσισμού και στην προώθηση της πολυπολιτισμικότητας και της συμμετοχικότητας, στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ.

Ο κ. Λουκαΐδης, σε σχετική παρέμβασή του, χαιρέτισε την αναθεώρηση της Χάρτας των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για εξάλειψη του ρατσισμού και εξήρε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού καθώς και άλλων μηχανισμών και εργαλείων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως No Hate Parliamentary Alliance, που παρέχουν νομοτεχνική στήριξη στα κράτη μέλη για την καλύτερη αντιμετώπιση του ρατσισμού. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επανεμφάνιση της ρητορικής που θεωρεί τους πρόσφυγες και μετανάστες βάρος και απειλή για τις κοινωνίες. Γι’ αυτό, επισήμανε, καθίσταται απόλυτη ανάγκη όσα κόμματα ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, να συμβληθούν με τη Χάρτα των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την εξάλειψη του ρατσισμού. Ανέφερε επίσης ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της ΚΣΣΕ και των εθνικών κοινοβουλίων μέσα από τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης, ώστε να ελέγχεται ότι όλα τα συμβεβλημένα κόμματα δεσμεύονται και εφαρμόζουν στην πράξη τις βασικές πρόνοιες της Χάρτας.

Στη δική της παρέμβαση, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι τα πολιτικά κόμματα δύναται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων, ξεκινώντας με τη συμπερίληψη στην ατζέντα των κομματικών οργανώσεων νεολαίας των αρχών της ισότητας, της συμμετοχικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Άλλωστε, τόνισε η βουλέυτρια, οι νέοι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να αντιληφθούν και να αφουγκραστούν θέματα όπως την ελευθερία, τη συμπερίληψη και τη δεκτικότητα, και είναι οι ίδιοι που πρέπει να επιδιώξουν τη ζύμωση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων προς τους εν λόγω στόχους.

Η πολυμορφία εντός ενός κόμματος είναι δυνατό να επιδράσει καταλυτικά, πετυχαίνοντας την αλλαγή εκ των έσω και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερες ευκαιρίες δημοκρατικής συμμετοχής και εκπροσώπησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σημείωσε καταληκτικά η κα Ερωτοκρίτου.

Ανακοινωθέν Βουλής Αντιπροσώπων
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022