ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου συμμετείχε σε παγκόσμια εκστρατεία της ΔΣΟ για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - 01/06/2022

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου συμμετείχε σε παγκόσμια εκστρατεία της ΔΣΟ για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - 01/06/2022

Ο βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ συμμετείχε σε επίσκεψη της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στη Φλωρεντία, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας της ΔΣΟ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κατά την επίσκεψή της, η αντιπροσωπία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με πολιτειακές, εκκλησιαστικές και ακαδημαϊκές αρχές της Περιφέρειας της Τοσκάνης.  

Την Τρίτη, 31 Μαΐου, έγινε παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου πολύγλωσσης έκδοσης της ΔΣΟ, με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στη Θεολογική Σχολή Κεντρικής Ιταλίας. Στον εν λόγω τόμο παρουσιάζονται 37 εμβληματικές εκκλησίες αφιερωμένες στην Αγία Σοφία του Θεού, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας, σημερινό τέμενος Σελιμιέ, στην κατεχόμενη Λευκωσία και το τέμενος της Αγίας Σοφίας στον Μούτταλο Πάφου. 

Προηγήθηκε συνάντηση της ηγεσίας της Συνέλευσης με τις πρυτανικές αρχές της Θεολογικής Σχολής, της Κεντρικής Ιταλίας, κατά την οποία ο κ. Λεωνίδου επισήμανε ότι η Κύπρος υφίσταται για 48 χρόνια  κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνεπεία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία. Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ίδρυση της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Απόστολο Βαρνάβα, ο οποίος μαζί με τον Απόστολο Παύλο κήρυξαν τον Χριστιανισμό στην Κύπρο το 45 μ.Χ., υπογραμμίζοντας ότι σήμερα στα κατεχόμενα οι εκκλησίες παραμένουν αλειτούργητες και ότι επιχειρείται συστηματικά από το κατοχικό καθεστώς η αποχριστιανοποίηση ιστορικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων και ναών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022