ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε πάνελ στα πλαίσια του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή» - 26/07/2022

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε πάνελ στα πλαίσια του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή» - 26/07/2022

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στo πλαίσιo του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή»,που εφαρμόζεται ήδη από τη φετινή χρονιά με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022,  στην αίθουσα «Κερύνεια», στις 10.00 π.μ. - 12.00 μ., πάνελ με θέμα «Άτομα με αναπηρίες: Ποια θεωρούνται βάσει νόμου, ποια στην πράξη, η επάρκεια ή μη του σχετικού κράτους προνοίας, ποια τα θεσμοθετημένα δικαιώματα και οι ενδεχόμενες παραβιάσεις τους».

Στις εργασίες του πάνελ συμμετείχαν οι βουλευτές και βουλεύτριες μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σάβια Ορφανίδου,  Δημήτρης Δημητρίου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Αποστόλου, Μαρίνος Μουσιούττας, και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή».  Συντονιστής του πάνελ ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Καυκαλιάς.

Το εν λόγω θέμα αποτελεί εισήγηση της φοιτήτριας Μαρίνας Ανδρέου, που φοιτά στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο του πάνελ έγινε ιδιαίτερη μνεία στις αόρατες αναπηρίες, οι οποίες αποτελούν το 80 τοις εκατό των περιστατικών ατόμων που παρουσιάζουν αναπηρία,  με εκτεταμένη αναφορά και στην αντιμετώπιση που υφίστανται τα άτομα αυτά στο οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.  Ακόμη, έγιναν εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα στον χειρισμό των προβλημάτων -που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αόρατες αναπηρίες- από τη νομοθετική εξουσία η οποία προτίθεται να ενημερώσει  με σχετικό σημείωμα την εκτελεστική εξουσία και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η πιο πάνω δράση, η οποία είχε ως στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο εν λόγω πρόγραμμα να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για θέματα που απασχολούν τη νεολαία, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον δίαυλο επικοινωνίας Βουλής-νεολαίας που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος, αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και στέφθηκε με επιτυχία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022