ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Παρέμβαση του κ. Τορναρίτη σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ - 30/09/2021

Παρέμβαση του κ. Τορναρίτη σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ - 30/09/2021

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης υπό τη μορφή της κατεπείγουσας διαδικασίας, με θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις για την Ευρώπη και την περιοχή. 

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι οι τραγικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και που μαρτυρούν το ανθρώπινο δράμα και την απελπισία που βιώνουν χιλιάδες Αφγανοί πολίτες στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, έχουν σοκάρει τη διεθνή κοινότητα, η οποία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση άμεσα και αποτελεσματικά. 

Πέραν από την αξιολόγηση των αιτιών που προκάλεσαν την παρούσα κρίση, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, πρέπει η διεθνής κοινότητα να παράσχει άμεσα και αποτελεσματικά επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στον λαό του Αφγανιστάν. Πρώτιστος στόχος μας, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής,  πρέπει να είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του αφγανικού λαού, περιλαμβανομένου του αναφαίρετου δικαιώματος στη ζωή και στην ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, πρέπει η διεθνής κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της και να συνδράμει αποφασιστικά με πράξεις και πρωτοβουλίες στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών, των μειονοτήτων και όσων έχουν ανάγκη. Ο κ. Τορναρίτης επισήμανε επίσης ότι η αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, συνεπεία της αφγανικής κρίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση της αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κατά τρόπο που να κατοχυρώνεται στην πράξη η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων και των μεταναστών και να διασφαλίζεται η ίση κατανομή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα του Αφγανικού λαού της τελευταίας εικοσαετίας, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, επισημαίνοντας ότι συνεργασία με το καθεστώς στη χώρα θα εξαρτηθεί από την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021