RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - 11/11/2015

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - 11/11/2015

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στη Συνάντηση, συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη-Κούτρα Κουκουμά και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Πρόδρομο Προδρόμου.
 
Σε παρέμβασή της, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η κα Κουκουμά αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που βιώνει η Κύπρος, σημειώνοντας ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια. Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της μετανάστευσης των Κύπριων νέων προς αναζήτηση εργασίας. Περαιτέρω, η κα Κουκουμά τόνισε την ανάγκη λήψης αποφάσεων και καθορισμού μέτρων στο πλαίσιο της Συνάντησης για πραγματική στήριξη των ανθρώπων. Σχολιάζοντας αναφορές στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρια βουλευτής διερωτήθηκε για το μερίδιο ευθύνης της Ευρώπης στη δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι περίπου τριάντα χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Καταλήγοντας, η κα Κουκουμά τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης του ρόλου της Ευρώπης στο ξέσπασμα πολέμων, και την αντιμετώπιση τους, καθώς και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος καθεαυτού.

Σε δική του παρέμβαση, ο κ. Προδρόμου τόνισε την ανάγκη συνεκτίμησης και ει δυνατό πρόληψης ανεπιθύμητων κοινωνικών συνεπειών από την εφαρμογή μέτρων οικονομικής εξυγίανσης. Ανάφερε δε ότι, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Κύπρο, προτού γίνει κανόνας της Τραπεζικής Ένωσης, η μέθοδος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με χρήματα των καταθετών, θα έπρεπε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και πρακτικών πέραν του χρηματο-οικονομικού τομέα. Σημείωσε επίσης ότι θα έπρεπε να εκπονηθεί εκ των προτέρων μελέτη των συνεπειών της εφαρμογής αυτής της πρωτοφανούς πρακτικής στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και της κοινωνίας. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στην Κύπρο, με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων, επιδείνωσαν το πρόβλημα προκαλώντας κοινωνική αποσταθεροποίηση, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής. Ανάφερε επίσης ότι οι καταθέσεις, που κατά κάποιο τρόπο κατασχέθηκαν και μετατράπηκαν σε τραπεζικό κεφάλαιο, δεν αφορούσαν μόνο κερδοσκοπικά κεφάλαια, ούτε άγγιξαν μόνο εκατομμυριούχους και εισοδηματίες, αλλά συχνά ήταν κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή επαγγελματιών και άλλοτε αποτελούσαν ακόμα και καταθέσεις οργανισμών με κοινωνικό έργο. Περαιτέρω, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι επλήγη έτσι ο παραγωγικός ιστός, με αλυσιδωτές επιδράσεις στην απασχόληση και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενος στις σοβαρές επιπτώσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι οι αρνητικές συνέπειες διαδόθηκαν και άγγιξαν κοινωνικές ισορροπίες, προκαλώντας εκτός από ανεργία, ακόμα και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

Ο κ. Προδρόμου έκανε επίσης μνεία στο οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι εκτός των "κακών δανείων", που είναι αποτέλεσμα προηγούμενης υπερχρέωσης σε συνδυασμό με την κρίση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνδέονται εν μέρει και με τις αποφάσεις και τεχνικές εξυγίανσης. Πρόκειται όμως για φαινόμενο, το οποίο επίσης έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες και πιθανές προεκτάσεις σε όρους στεγαστικού προβλήματος, είπε ο κ. Προδρόμου.
 
Τέλος, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι, παράλληλα με τις πολιτικές κατάρτισης και αναπροσανατολισμού στην αγορά εργασίας, όπως και άλλες πολιτικές, θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και διαδικασίες, που θα εκτιμούν και θα αναδεικνύουν έγκαιρα τις κοινωνικές επιπτώσεις μέτρων τα οποία είναι απαραίτητα για εξυγίανση και εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και του χρηματο-πιστωτικού συστήματος. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να συνεκτιμούνται αυτές οι επιπτώσεις και οι εκ πρώτης όψεως "άδηλες" συνέπειές τους, όταν πρόκειται να ληφθούν αυτού του είδους οι αποφάσεις.

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS