RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Άρχισαν στην πρωτεύουσα της Καμποτίας, Πνομ Πενχ οι εργασίες της 8ης Συνόδου της ΑΚΣ - 9/12/2015

Άρχισαν στην πρωτεύουσα της Καμποτίας, Πνομ Πενχ οι εργασίες της 8ης Συνόδου της ΑΚΣ - 9/12/2015

Άρχισαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Καμποτίας, Πνομ Πενχ οι εργασίες της 8ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες συμμετέχουν οι  βουλευτές κ. Νίκος Τορναρίτης και κα Στέλλα Μισιαούλη.

Προ της έναρξης των εργασιών της ολομέλειας της ΑΚΣ, οι Κύπριοι βουλευτές χθες πήραν μέρος σε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, κατά την οποία υιοθετήθηκε η ημερήσια διάταξη και εξελέγησαν τα μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Σε παρέμβασή του ενώπιον της ολομέλειας, στο πλαίσιο γενικής συζήτησης που διεξήχθη με θέμα την προώθηση του διαλόγου, της συμφιλίωσης και της ειρήνης στην Ασία και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η ΑΚΣ σ’ αυτή την προσπάθεια, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι έφτασε ο καιρός η Ασία να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει στη διεθνή σκηνή. Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ασίας, που της παρέχουν τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό το όραμα, συνέχισε, πρέπει να εμπνέει και να ενισχύει τις προσπάθειες για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων της Συνέλευσης, όπως αυτοί ορίζονται και στον Καταστατικό της Χάρτη.  Για την επίτευξή τους, ωστόσο, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, πρέπει αρχικά να τύχουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης τα πολυδιάστατα βασικά αίτια των συγκρούσεων, μέσω της εφαρμογής μιας συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης πρόληψης, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Η πρόληψη των συγκρούσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ειρήνης μπορούν να πραγματωθούν μόνο μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανάληψης στοχευμένης κοινοβουλευτικής δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταλήγοντας, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία, παρά το μακροχρόνιο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, έχει καταστεί κομβικό σημείο σταθερότητας και συνεργασίας σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις. Ιδιαίτερα η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ), είπε ο Κύπριος βουλευτής, έχει συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της γεωστρατηγικής σημασίας του νησιού.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε επίσης συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής της ΑΚΣ για τις Γυναίκες, στην οποία η κα Μισιαούλη εξελέγη ομόφωνα Εισηγήτρια. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο τρόποι ενδυναμωσης της συμμετοχής των γυναικών στις πολιτικές διεργασίες, καθώς και η ευρύτερη ενίσχυση της ισότητας των φύλων στα κράτη μέλη της ΑΚΣ. Η Επιτροπή ετοίμασε προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο και θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Συνέλευσης. Κατόπιν σχετικής εισήγησης της κας Μισιαούλη, στο ψήφισμα έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη προώθησης της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες ειρηνευτικού διαλόγου και στην οικοδόμηση μέτρων για επίτευξη ειρήνης σε περιπτώσεις συγκρούσεων. Σε άλλη παρέμβασή της, η Κύπρια βουλευτής ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και συμμετοχής και των δυο φύλων στις προσπάθειες για ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην Ασία και επίτευξη ισότητας.  Αναφερόμενη στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για υιοθέτηση της ποσόστωσης ως μέσου διασφάλισης της συμμετοχής των γυναικών στα Κοινοβούλια και ευρύτερα στις πολιτικές διεργασίες, υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της ουσιαστικής και όχι της ποσοστιαίας συμμετοχής των γυναικών. Οι γυναίκες, τόνισε η κα Μισιαούλη, εξακολουθούν να τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Σε άλλο σημείο, η κα Μισιαούλη επεσήμανε ότι οι γυναίκες, όπως και τα παιδιά, είναι  τα κατεξοχήν θύματα σε περιπτώσεις συγκρούσεων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αλλαγής πολιτικών από τα κράτη μέλη της ΑΚΣ και στροφής προς το διάλογο και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, ο κ. Τορναρίτης, όπως και άλλοι επικεφαλής αντιπροσωπιών, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Καμποτίας και προεδρεύοντα της ΑΚΣ, κ. Heng Samrin, ενώ χθες βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμή τους ο Β’ Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Καμποτίας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνόδου, δρ Nguon Nhel. Στο πλαίσιο του δείπνου, όπως και σήμερα, ο κ. Τορναρίτης και η κα Μισιαούλη είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν άτυπες επαφές με αριθμό Προέδρων και Μελών άλλων εθνικών κοινοβουλίων, που μετέχουν στη Σύνοδο.  Κατά τις συναντήσεις αυτές, αναφέρθηκαν στη σημασία της ενίσχυσης των ανταλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και στον εν δυνάμει κομβικό ρόλο της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Πνομ Πενχ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS