RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Υπό αυτοπεριορισμό ο ΠτΒ και η αντιπροσωπεία της επίσημης αποστολής στην Αθήνα - 11/03/2020

Υπό αυτοπεριορισμό ο ΠτΒ και η αντιπροσωπεία της επίσημης αποστολής στην Αθήνα - 11/03/2020

Σε αυτοπεριορισμό τελεί από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης όπως και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευσε κατά την επίσημη αποστολή στην Αθήνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής Πάρης Ποταμίτης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει υπό αυτοπεριορισμό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, οπότε ενδέχεται να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής σε «ημικεκλεισμένων» των θυρών συνεδρία.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ποταμίτης, η θέση του Προέδρου της Βουλής και κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι θα πρέπει να συνέλθει σε συνεδρία η Ολομέλεια, όμως, συνέχισε δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, καθώς κάποια άλλα κόμματα έχουν αντίθετη άποψη.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής ανέφερε πως το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής και επιβεβαιώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων της Βουλής να υποστηρίξουν συνεδρίες εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου και ότι δόθηκαν οδηγίες για τις νομοθετικές ή συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται  ώστε εφόσον παραστεί έκτακτη ανάγκη το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί στο πνεύμα και το γράμμα των νόμων και του Συντάγματος.
 
Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε αυτοπεριορισμό, σεβόμενος τους πολίτες και το προσωπικό της Βουλής, για αυτό ο ίδιος και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευσαν στην Αθήνα, αποχώρησαν από τη Βουλή αμέσως μόλις το Υπουργείο Υγείας περιέλαβε την Ελλάδα στις χώρες από τις οποίες οι προερχόμενοι που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αυτοπεριορίζονται.
 
Σημείωσε περαιτέρω πως παρόλο ότι δύο ώρες αργότερα το Υπουργείο Υγείας αφαίρεσε την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο από τα κράτη, για τα οποία επιβάλλεται ο αυτοπεριορισμός εντούτοις, η αντιπροσωπεία θα παραμείνει σε αυτοπεριορισμό.
 
Στο μεταξύ, λόγω των εξελίξεων μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσβολής από κορωνοϊό στην Κύπρο και του αυτοπεριορισμού του Προέδρου της Βουλής και του Πρόεδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δεν συνήλθε σε συνεδρία η Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων.
 
Οι συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που ήταν ορισμένες για σήμερα Τετάρτη αναβλήθηκαν, πλην της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία διεξήχθη όχι όμως με την παρουσία όλων όσοι προσκλήθηκαν.
 
Αναβλήθηκαν, επίσης, οι συνεδρίες των Επιτροπών, Υγείας και Ελέγχου, που ήταν ορισμένες για αύριο Πέμπτη. Μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να συνεδριάζει την Παρασκευή το πρωί πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας η Κοινοβουλευτική Μεταφορών, ωστόσο, εκτιμάται πως αυτή θα συνέλθει εφόσον θα συνέλθει τελικά και η Ολομέλεια της Βουλής
 
Στη δήλωση του ο κ. Ποταμίτης  ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής χθες Τρίτη στις 8.00 το πρωί συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη και έδωσε οδηγίες για λήψη άμεσων μέτρων και ενεργοποίηση των μηχανισμών της Βουλής για πρόληψη και προφύλαξη όσων βρίσκονται στο χώρο του Κοινοβουλίου σε ενδεχόμενη μετάδοση του κορωνοϊού.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Ποταμίτης είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων για προφύλαξη των Βουλευτών, του προσωπικού της Βουλής, των επισκεπτών, των προσκεκλημένων και των δημοσιογράφων έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά χεριών και σπρέι στην είσοδο της Βουλής, έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, στο χώρο των δημοσιογράφων, στην καντίνα, στο αίθριο και γενικά σε όλους τους χώρους.
 
Πρόσθεσε ότι αμέσως ξεκίνησε να προβάλλεται στις οθόνες που βρίσκονται εντός των χώρων της Βουλής και στις οποίες προβάλλονται κατά κύριο λόγο οι εργασίες των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής το σχετικό βίντεο του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα ενημέρωσης και προφύλαξης.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι κατά την ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε και έγινε αμέσως η επιβεβαίωση της ορθής και πλήρους λειτουργίας του σημαντικά αναβαθμισμένου ηλεκτρονικού συστήματος της Βουλής, με στόχο να διασφαλιστεί ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες, το κοινοβούλιο ειδικά και το κράτος γενικότερα μπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών του συστημάτων, όπως οι τηλεδιασκέψεις να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια.
 
Περαιτέρω στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση μελέτη και η αλλαγή κάθε αναγκαίας, κανονιστικής, νομοθετικής ή και συνταγματικής ρύθμισης ώστε και αν ακόμα προκύπτει ζήτημα με το χώρο συνόδου και εργασιών της Βουλής, το σώμα να μπορεί να αξιοποιεί τα ηλεκτρονικά του συστήματα και να λειτουργεί πλήρως, είπε ο κ. Ποταμίτης.
 
Επεσήμανε ακολούθως ότι προς το παρόν δόθηκαν οδηγίες για τη διερεύνηση και την ετοιμασία των προσχεδίου των απαιτούμενων ρυθμίσεων, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος.
 
Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την Παρασκευή, ο κ. Ποταμίτης είπε ότι η θέση του Προέδρου της Βουλής, είναι ότι μπορεί και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά κατά κάποιον τρόπο ‘ημικεκλεισμένων των θυρών» και εξήγησε τον «αδόκιμο» όρο, λέγοντας ότι η συνεδρία θα διεξαχθεί με την παρουσία των 56 Βουλευτών και άλλων 5-10 απολύτως απαραίτητων ανθρώπων.
 
Στο σύνολο θα είναι 60 με 65 άνθρωποι, συμπλήρωσε.

Συνοψίζοντας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής ανέφερε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλήρη σεβασμό στους νόμους και τις οδηγίες του κράτους για τις συγκεντρώσεις και τόνισε πως εφόσον οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής μεταδίδονται απευθείας η ενημέρωση όλων θα είναι άμεση και πλήρης.
 
Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι για τη συνεδρία της Ολομέλειας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι θα γίνει συζήτηση με όλους και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής είπε ακόμα ότι μετά την πρώτη οδηγία του Υπουργείου Υγείας, που εξεδόθη περί τις 11.00 το πρωί χθες Τρίτη, για αυτοπεριορισμό όσων ταξίδεψαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες, ο Πρόεδρος της Βουλής που είχε μεταβεί στην Αθήνα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη με άλλους τέσσερις συνεργάτες του « αποχωρήσαμε όλοι όσοι ήμασταν στη Βουλή, συμμορφωμένοι πλήρως με τις οδηγίες αυτοπεριορισμού».
 
Ο κ. Ποταμίτης υπενθύμισε ότι αργότερα χθες Τρίτη η οδηγία του Υπουργείου Υγείας άλλαξε και στη νέα είχαν αφαιρεθεί η Ελλάδα και η Βρετανία, εντούτοις η απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήταν να «αναμένουμε ακόμα κάποιες ημέρες, πριν ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέψει στο χώρο της Βουλής».
 
Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε έτσι ως ένδειξη σεβασμού προς τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, έστω και αν λίγο αργότερα αποσύρθηκαν, προς τους άλλους εργαζόμενους στη Βουλή, τους Βουλευτές και πρωτίστως προς τους πολίτες που καλούνται να αυτοπεριορισθούν.
 
Ερωτηθείς για τη Σύσκεψη Αρχηγών, που διεξάγεται κάθε Τετάρτη, ο κ. Ποταμίτης είπε πως δεν έγινε και με βάση την παρούσα ενημέρωση που έχει, δεν θα γίνει.
 
Απαντώντας τέλος σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Βουλής, αν και δεν είναι υποχρεωμένος από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, θα αυτοπεριορίζεται μέχρι την Παρασκευή και θα μεταβεί στη Βουλή για τη συνεδρία της Ολομέλειας εφόσον αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί.

 
ΚΥΠΕ 11/03/2020


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2020
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS