RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Συνάντηση κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - 28/1/2019

Συνάντηση κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - 28/1/2019

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης,  επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, κ. Jyrki Katainen. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Πρόεδρός της, κ. Άγγελος Βότσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Μαρίνος Μουσιούτας και τα Μέλη κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης, Ονούφριος Κουλλά, Ανδρέας Καυκαλιάς, Γιώργος Περδίκης, Μιχάλης Γιωργάλλας και η κα Άννα Θεολόγου. Από την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχαν ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Νίκος Τορναρίτης, καθώς και τα Μέλη, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Ανδρέας Κυπριανού και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κουκουμά. Τον κ. Katainen συνόδευαν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και η κα Florentine Hopmeier, Μέλος του Γραφείου του Επιτρόπου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε την ανάγκη διεύρυνσης της εθνικής ιδιοκτησίας της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ αναφέρθηκε σε τομείς προτεραιότητας οι οποίοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, όπως η οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Έθεσε δε αριθμό θεμάτων, που ο ίδιος θεωρεί ότι θα καθορίσουν σημαντικά το μέλλον της Ευρώπης και συγκεκριμένα την τεχνητή νοημοσύνη, την κυκλική οικονομία, την πολιτική για το κλίμα, την ασφάλεια και άμυνα και το μέλλον της Αφρικής.

Από Κυπριακής πλευράς, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ενώ έγινε αναφορά σ’ αυτό το πλαίσιο και στο Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών, ως μέσο το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία. Εξάλλου, σε σχέση με τις προτάσεις οδηγιών για την Κοινή Βάση Φορολογίας Εταιρειών και την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών, επισημάνθηκε ότι θέση της Κύπρου είναι ότι η φορολόγηση των εταιρειών πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ένωσης.  Βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στις εγγενείς αδυναμίες της λειτουργίας της Ευρωζώνης, αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων. Παράλληλα, Μέλη των δύο Επιτροπών αναφέρθηκαν στην ανάγκη απάμβλυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, της μείωσης της ανεργίας, ιδίως των νέων, της διάθεσης περισσότερων κονδυλίων για εξυπηρέτηση των κοινωνικών στόχων της ΕΕ και της προώθησης περισσότερων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα. Αναφορές έγιναν, εξάλλου, στην αναγκαιότητα διαχείρισης της μετανάστευσης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης.

Ανταποκρινόμενος στις σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Katainen είπε ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της ΕΕ, μια διαδικασία, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και προς το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που έχουν κινητοποιήσει επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας και από όπου έχουν ωφεληθεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έχουν, από αυτή τη διαδικασία, προκύψει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Katainen αναφέρθηκε επίσης σε τομείς στους οποίους διαβλέπει δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας για να αξιοποιήσει τα Ταμεία της ΕΕ, όπως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον τουρισμό και την ψηφιοποίηση. Όσον δε αφορά στην κοινή βάση εταιρικής φορολογίας, ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η βασική αρχή πρέπει να είναι ότι τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί όπου παράγονται. Σχετικά με το ζήτημα της πολιτογράφησης επενδυτών, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διαφάνειας της διαδικασίας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2020
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS