RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Πρόεδρος και Μέλη της Ο. Φ. Κύπρου-Ιορδανίας στη Βουλή είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας - 7/3/2019

Πρόεδρος και Μέλη της Ο. Φ. Κύπρου-Ιορδανίας στη Βουλή  είχαν  συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής  της Ιορδανίας - 7/3/2019

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ιορδανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο βουλευτής κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και τα Μέλη κ.κ. Νίκος Τορναρίτης, Αδάμος Αδάμου και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας, κ. Atef Al Tarawneh, που πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας. Η αντιπροσωπία αποτελείται από τους βουλευτές, κ.κ. Mohammad Al Baraiseh, Ibrahim Al Bdour, Zaid Al Shawabkeh, Mustafa Al  Khasawneh, Ibrahim Al Quraan, Jarmal Qamou, και την κα Intisar Hijazi. Στη συνάντηση παρέστη ο Πρέσβης τα Ιορδανίας στην Κύπρο, κ. Mohamad Sharari El-Bakhit El-Fayez και υψηλόβαθμη υπηρεσιακή συνοδεία.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση για τους αδελφικούς δεσμούς που εδράζονται στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υποστηρίχθηκε δε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε κάθε τομέα και σε όλα τα επίπεδα. 

Από κυπριακής πλευράς, σημειώθηκε κατανόηση για τις δυσανάλογες πιέσεις που υφίσταται η Ιορδανία συνεπεία της φιλοξενίας τεράστιου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, καθώς και η αμέριστη υποστήριξη της Κύπρου τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και γενικότερα, για απάμβλυνση των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης στην Ιορδανία. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ιορδανικού Κοινοβουλίου και η αντιπροσωπία ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ανακάλυψη περαιτέρω κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, καθώς και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα.

Υπογραμμίστηκε δε η εξέχουσα σημασία της Τριμερούς Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, τα αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα που δημιουργεί, καθώς και η δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ισχυρό πυλώνα προώθησης της ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή. Αναφορές έγιναν, εξάλλου, στην υποστήριξη της Κύπρου στη Διαδικασία της Άκαμπα που αποτελεί πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ιορδανίας και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Από  πλευράς Ιορδανίας, τονίστηκε ότι, παρά το μικρό τους μέγεθος, τα δύο κράτη συμβάλλουν ενεργά στην επίλυση σημαντικών προκλήσεων και στη διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Εκφράστηκε δε ιδιαίτερη εκτίμηση για την υποστηρικτική στάση της Κύπρου εντός της ΕΕ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, αλλά και γενικότερα, όσο και για τη θέση της σχετικά με το Παλαιστινιακό πρόβλημα. 

Ο Πρόεδρος του Ιορδανικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που να εγγυάται την ενότητα λαού και εδαφών, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε την πλήρη συμπαράσταση της Ιορδανίας, υπενθυμίζοντας ότι και η Ιορδανία αντιμετωπίζει πρόβλημα εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών της πόρων από ξένες δυνάμεις. 

Τέλος, έγιναν αναφορές σε προσπάθειες που καταβάλλει η Ιορδανία για επίλυση του υδατικού της προβλήματος, στις δυνατότητες ανάληψης έργων ανοικοδόμησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, καθώς και στο θέμα της αύξησης της εγγραφής Ιορδανών φοιτητών σε κυπριακά πανεπιστήμια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS