RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Η κα Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της Συνέλευσης και της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ - 22/1/2018

 Η κα Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της Συνέλευσης και της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ - 22/1/2018

Την έκθεση πεπραγμένων της Συνέλευσης και της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ),  για την  τελευταία τετραμηνία, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Συνέλευσης η κα Στέλλα Κυριακίδου,  ως η απερχόμενη Πρόεδρος του Σώματος .

Αφού συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, Ιταλό βουλευτή κ.  Michele Nicoletti , τέως Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Συνέλευσης,  η κα Κυριακίδου αναφέροντας πως σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία της ως Πρόεδρου της Συνέλευσης, επεσήμανε πως η περσινή χρονιά ήταν  δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις για την Συνέλευση,  αφού υπήρξαν ακόμη και στιγμές αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας του οργανισμού. Ενός οργανισμού στον οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  εκατομμύρια συμπολιτών μας εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των βασικών ελευθεριών τους,  αλλά και στην διατήρηση της δημοκρατίας και της έννομης τάξης,  τόσο στην Ευρώπη όσο και παραπέρα.

«Υπηρετώντας την Συνέλευση από το αξίωμα του Πρόεδρου της»,  επεσήμανε  η κα Κυριακίδου, «υπήρξε για μένα ένα μεγάλο  προνόμιο αλλά και τιμή καθώς επίσης και τεράστια ευθύνη» .  Ως μέλη αυτού του οργανισμού, συνέχισε, καλούμαστε να αφήνουμε κατά μέρος τις προσωπικές ή άλλες ατζέντες και κίνητρα και να εργαζόμαστε ακούραστα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να προωθούμε τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Να κάνουμε την διαφορά μέσα από δικές μας ενέργειες σε ότι αφορά, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, της επίλυσης συγκρούσεων και διενέξεων , για θέματα ισότητας, προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων,  σεβόμενοι πάντοτε  την διαφορετικότητα. Είμαστε εδώ,  πρόσθεσε η κα Κυριακίδου,  για να κτίζουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών απόψεων και να λειτουργούμε σε κλίμα συναίνεσης και με αξιοπιστία.

 Αναφερόμενη στην συνέχεια στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Συνέλευση  κατά το 2017, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οδηγούσαν πολλές φόρες σε αποπροσανατολισμό  από το έργο που έχει να επιτελέσει αυτός ο πανευρωπαϊκός οργανισμός,  η κα Κυριακίδου επεσήμανε πως κατά την διάρκεια της Προεδρίας της, και με πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που παραλάμβανε, προσπάθησε τα μέγιστα να βοηθήσει την Συνέλευση να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω της τις πληγές του παρελθόντος και προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, την συναίνεση,  την ηρεμία και την αξιοπιστία του οργανισμού. Γιατί είναι σημαντικό, τόνισε, να μην  ζούμε σε ένα κόσμο επίπλαστο  αλλά να μπορούμε να αντικρύσουμε κατάματα τα προβλήματα και τις δυσκολίες μας προσπαθώντας να τα επιλύσουμε κι όχι να βλέπουμε αυτά που θέλουμε εμείς να δούμε,  αλλά αυτά που οι άλλοι βλέπουν σ’ εμάς. Θετικά και αρνητικά.

Η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της σε ότι αφορά την στήριξη του έργου της  Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε πέρυσι για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς  μελών της Συνέλευσης, για την εφαρμογή του Κώδικα καλής Πρακτικής που υιοθετήθηκε από την ΚΣΣΕ το 2017, αλλά και για πολιτικά θέματα όπως τις σχέσεις τις ΚΣΣΕ με την Ρωσική Ομοσπονδία, με την Τουρκία, για θέματα τρομοκρατίας και για την συνεχιζόμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.  Η κα Κυριακίδου επεσήμανε δε  την σύσταση της Ad hoc Επιτροπής του Προεδρείου στην οποία θα συμμετέχουν και οι 47 χώρες μέλη του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων  της Ρωσικής Δούμας.  Αναφέρθηκε επίσης στην επίσημη επίσκεψη της στην Ελλάδα και στις επιστολές που απέστειλε, αμέσως μετά,  στους Ευρωπαίους Επίτροπους, κ.κ. Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη,  ζητώντας τους την λήψη άμεσων πρακτικών και άλλων ανθρωπιστικών μέτρων σε σχέση με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην νέα χρονιά, η κα Κυριακίδου επεσήμανε πως  η Συνέλευση θα συνεχίσει να  αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις,  σε σχέση και με μεγάλες  περικοπές στον προϋπολογισμό της. Ως  εκ τούτου, συνέχισε, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίτευξης ισορροπίας και εξαιρετικά προσεγμένης διαχείρισης των πόρων του οργανισμού προς αποφυγή περεταίρω προβλημάτων.  Οι οργανισμοί όμως, κατέληξε η κα Κυριακίδου, μπορούν να συνεχίσουν να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί ακόμη και με λιγότερους πόρους στην διάθεση τους. Αυτό όμως, τόνισε, που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν και που μπορεί να διαβρώσει την αποτελεσματικότητα και τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει ένας οργανισμός, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης,  στις ζωές εκατομμυρίων  πολιτών,  είναι η αμφισβήτηση των αρχών και αξιών του, η έλλειψη σύμπνοιας,  μεταξύ των μελών του και ο αποπροσανατολισμός ή ακόμη χειρότερα να πάρει την λάθος κατεύθυνση.  Αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα,  υπογράμμισε,  ολοκληρώνοντας η κα Κυριακίδου,  προσθέτοντας πως έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να φέρουμε συναίνεση και αξιοπιστία, για να θωρακίζουμε τις αρχές και αξίες μας και για να προωθούμε και να υπερασπιζόμαστε  την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την έννομη τάξη χωρίς καμία εξαίρεση.  Με στόχο να εμπνεύσουμε ελπίδα και εμπιστοσύνη στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που εκπροσωπούμε. 
      
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν Πρόεδροι Πολιτικών Ομάδων και άλλα μέλη της ΚΣΣΕ, οι οποίοι εξήραν το έργο που επιτέλεσε η κα Κυριακίδου κατά την διάρκεια της θητείας της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS