RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση του κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες της COSAC, στη Βιέννη - 20/11/2018

Παρέμβαση του κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες της COSAC, στη Βιέννη - 20/11/2018

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Tη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Αναπλ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης και οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Ηλίας Μυριάνθους. 

Σε παρέμβασή τoυ κατά τη συζήτηση του θέματος της δημιουργίας μια διαφανούς ΕΕ, εγγύτερα στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημειώνει έξαρση. Αναφέρθηκε δε, στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα άτολμα βήματα της ΕΕ, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, και επιχειρεί να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί το ευρωπαϊκό όραμα, θέλοντας να το καταστρέψει. 

Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του ΕΚ του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε την ανάγκη όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις καταστούν πιο ορατές στον Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και πιο χειροπιαστές στην καθημερινότητά του.  Οι πολίτες, πρόσθεσε, αναμένουν απτά αποτελέσματα, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ζητούν επίσης ισχυρή συλλογική Ευρωπαϊκή φωνή στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Απάντηση στα ρεύματα του εύκολου λαϊκισμού, ανάφερε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελεί η ισχυρή παρουσία της ΕΕ στη διεθνή σκηνή και σημείωσε ότι, μόνο αν πορευθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μαζί, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και γειτνιάζει με μια ευρύτερη ζώνη αστάθειας, πολέμων, βίας και ανθρωπιστικών κρίσεων, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας που να υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή κυριαρχία σε κάθε γωνιά της, την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, την  εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΄Ενωσης, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σχετικά με τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει, δίπλα στον ΟΗΕ, την τελική διαπραγμάτευση για επίτευξη λύσης,  η οποία, όπως ανάφερε θα υπηρετήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ο βουλευτής, εμπιστεύονται την Ευρώπη και προσβλέπουν σ’ αυτήν. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή όπως το  2019 – έτος ευρωπαϊκών εκλογών, καταστεί η χρονιά που η Ευρώπη θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, ενός κράτους πλήρους μέλους της.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης των τροπολογιών επί του κειμένου της Συνεισφοράς της COSAC προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Προέδρων της COSAC, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ως αναπόσπαστου τμήματος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ),   έναντι προτεινόμενης τροπολογίας, η οποία υποστήριζε ότι η PESCO πρέπει να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, δέχεται καθημερινά απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι μέλος του Oργανισμού. Η PESCO πρέπει να αποτελέσει την εγγύηση της ασφάλειας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής οικογένειας, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης.

Η ολομέλεια της COSAC ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων και της τακτικής εξαμηνιαίας Συνεισφοράς της προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η κυπριακή αντιπροσωπία στην COSAC πέτυχε με τροπολογία της να συμπεριλάβει στο κείμενο της Συνεισφοράς, στο κεφάλαιο «Ασφάλεια και Καταπολέμηση της Παράτυπης Μετανάστευσης», αναφορά, στην οποία σημειώνεται ότι οι νέες και υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς διακρίσεις προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και ότι χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS