RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ηλία Μυριάνθους κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας - 21/02/2018

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ηλία Μυριάνθους κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας - 21/02/2018

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2018 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι Διασκέψεις συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις Διασκέψεις, συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ. Στέφανο Στεφάνου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κα Ελένη Σταύρου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον κ. Ηλία Μυριάνθους, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), ο κ. Μυριάνθους τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης νέων προσεγγίσεων στη διαμόρφωση του νέου ΠΔΠ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης της παροχής βοήθειας προς τα πληγέντα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του προϋπολογισμού της Ένωσης, συμφωνώντας, παράλληλα, με τη θέση που εκφράστηκε επί του θέματος από τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, κ. Günther H. Oettinger.

Περαιτέρω, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε την ανάγκη ενσωμάτωσης και ενίσχυσης της αρχής της αλληλεγγύης στο νέο ΠΔΠ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχεδιασμών για τη διαμόρφωση της νέα Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων. Επεσήμανε δε ότι στο νέο ΠΔΠ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς προστατεύονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και πώς διασφαλίζονται τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποτραπούν κάποιες χώρες από το να ενεργούν αντίθετα προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΔΠ θα πρέπει να στηρίξει αποτελεσματικά επενδύσεις για την εκμετάλλευση των δικών της ενεργειακών αποθεμάτων.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος βουλευτής, έκανε μνεία στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η ΚΓΠ και η Πολιτική Συνοχής στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης. Συνεπώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αυτές θα παραμείνουν ψηλά στις προτεραιότητες του νέου ΠΔΠ και ότι θα διατηρηθεί το μερίδιο του ΠΔΠ που επενδύεται σε αυτές, είπε ο κ. Μυριάνθους. Αναφερόμενος στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το μηχανισμό κατανομής της μελλοντικής Πολιτικής Συνοχής, σημείωσε ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές.

Καταλήγοντας,  τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Εγγύηση για τη Νεολαία» και «Απασχόληση των Νέων» οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία νέων, ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Τόνισε τέλος την ανάγκη βελτίωσης της διασύνδεσης των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων και προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS