RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Στέφανου Στεφάνου κατά τη συζήτηση στην 56η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Στέφανου Στεφάνου κατά τη συζήτηση στην 56η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίες διεξάγονται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Λιλλήκας και οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κάρουλλας, Στέφανος Στεφάνου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Κατά την χθεσινή απογευματινή συνεδρία της Διάσκεψης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων της ΕΕ - ΗΠΑ (TTIP), ο βουλευτής κ. Στεφάνου τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία συναντά αντιδράσεις από συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα καταναλωτών, φορείς και πολίτες σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε ότι οι δυσκολίες που συναντούν, τόσο η CETA (εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά) όσο και η TTIP, δεν είναι άσχετες με την πρωτοφανή αδιαφάνεια που διέπει την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ από την αρχή της διαμόρφωσης των διαπραγματευτικών εντολών και όχι μόνο εκ των υστέρων. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, τα λόμπι και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρήσεων να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση μιας τέτοιας συμφωνίας από το ρόλο που επιφυλάσσεται για τα εκλεγμένα κοινοβούλια των κρατών-μελών, ακόμα και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, το ίδιο το περιεχόμενο της TTIP θέτει επιτακτικά ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας σχετικά με το σύστημα επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους, που ενσωματώνεται στην TTIP, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις και επενδυτές θα μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις για κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν τα κέρδη τους.

Περαιτέρω, ο κ. Στεφάνου σημείωε ότι δεν είναι τυχαίο που η TTIP συναντά τόσες αντιδράσεις. Διερωτήθηκε για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους όταν θα επιβληθούν οι όροι των επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ, σε σχέση με τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων αν, για χάρη της συμφωνίας, υπονομευθεί το σαφώς ανώτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η αρχή της προφύλαξης που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε, εξάλλου, το ερώτημα γιατί χώρες όπως η Κύπρος, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να είναι ελεύθερες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, να αποδεχθούν τώρα τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ακολούθως, υπογράμμισε τη σημασία για παραγωγούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αναγνώρισης του συστήματος προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και της αυτόματης αναγνώρισης και μελλοντικών προϊόντων στον κατάλογο των ήδη υπαρχόντων.

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι αποτελεί χρέος των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ να γίνουν η φωνή των λαών τους και να απαιτήσουν μια άλλη φιλοσοφία στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ, που να διαμορφώνεται με δημοκρατία και διαφάνεια, που να σέβεται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον και να υπηρετεί τον άνθρωπο αντί τα κέρδη.

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS