RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκε επίσκεψη αντιπροσωπίας της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην Ουγγαρία 14/11/2016

Ολοκληρώθηκε επίσκεψη αντιπροσωπίας της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην Ουγγαρία 14/11/2016

Ολοκληρώθηκε χθες στην Ουγγαρία επίσκεψη αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Αντρέας Καυκαλιάς και σ’ αυτή συμμετείχαν τα Μέλη της, κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου και Χρίστος Ορφανίδης. Η κυπριακή αντιπροσωπία έγινε δεκτή από τον Αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Jakab István και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, κ. Font Sándor και Μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Κύπρου στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση, κ. Varga László, καθώς και αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας και του Επιμελητηρίου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας. Η αντιπροσωπία επισκέφθηκε επίσης κτηνοτροφική μονάδα και άλλες εγκαταστάσεις, που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή.

Κατά τις συναντήσεις, υπογραμμίστηκαν εκατέρωθεν οι φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και τα Κοινοβούλιά τους, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.  Συζητήθηκαν δε θέματα αμοιβαίου και εκατέρωθεν ενδιαφέροντος στο γεωργικό τομέα.  Ειδικότερα, αντηλλάγησαν απόψεις για τη θέση των παραγωγών στην αλυσίδα προώθησης και εμπορίας προϊόντων συναρτήσει των μηχανισμών καθορισμού τιμών, για τον τρόπο καθορισμού ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το νερό, τους μηχανισμούς καθορισμού τιμών προϊόντων στην Ουγγαρία, τον τομέα ασφάλισης γεωργικών προϊόντων, καθώς και τις συνέπειες για τον αγροτικό τομέα Ουγγαρίας και Κύπρου από τη συνομολόγηση της Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) και από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η κυπριακή αντιπροσωπία ενημερώθηκε επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας της Ουγγαρίας και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση νέων αγροτών στη γεωργία και για να παραμείνει ο τομέας αυτός ελεύθερος από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Κύπρο και την Ουγγαρία, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ανησυχίες. Προέβη δε σε ανασκόπηση των κυριότερων προβλημάτων του αγροτικού τομέα στην Κύπρο, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ανομβρίας και λειψυδρίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού στην Κύπρο, κάνοντας μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση νέων αγροτών, καθώς και για κατοχύρωση των προϊόντων κυπριακής προέλευσης σε επίπεδο ΕΕ. Ενημέρωσε, εξάλλου, τους Ούγγρους αξιωματούχους ότι η Κύπρος έχει κατοχυρώσει πέντε κυπριακά προϊόντα ως προϊόντα προστασίας προέλευσης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για κατοχύρωση και του χαλλουμιού.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης, που θα επανενώνει το κράτος και το λαό, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας. Επεσήμανε δε ότι η λύση θα πρέπει να σέβεται και να κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.  Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Κύπρου στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση συμφώνησε ότι η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ο Αντιπρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης τόνισε συναφώς ότι η Ουγγαρία αναγνωρίζει μόνο ένα νόμιμο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δύο αξιωματούχους για τις θέσεις αρχών που διατύπωσαν.  

Τόσο η κυπριακή όσο και η ουγγρική πλευρά εξέφρασαν, τέλος, αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, καθώς και συντονισμό θέσεων στο πλαίσιο της κοινής τους κοινοβουλευτικής συμμετοχής στην ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων Επιτροπών Γεωργίας διά της εντατικοποίησης της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS