RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Παρίσι οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας - 24/11/2016

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Παρίσι οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας - 24/11/2016

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Παρίσι οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της ΟΦ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργο Λιλλήκα και τα Μέλη της ΟΦ/Επιτροπής, κ.κ. Νίκο Τορναρίτη (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργο Κ. Γεωργίου, Άγγελο Βότση και Κωνσταντίνο Ευσταθίου.  Στις συναντήσεις, την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Παντιάς Ηλιάδης.

Οι Κύπριοι βουλευτές είχαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κ. Harlem Désir. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Désir σημείωσε το υψηλό επίπεδο σχέσεων Γαλλίας- Κύπρου, με ειδική αναφορά στην πρόσφατη υπογραφή της Στρατηγικής Ατζέντας και δύο άλλων σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.  Εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη διακοπή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ο Γάλλος Υφυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στο στόχο της επίτευξης λύσης, εντός των πλαισίων που καθόρισε ο ΟΗΕ, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο κ. Désir τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών σ’ αυτή τη βάση, αποφεύγοντας την αλληλοεπίρριψη ευθυνών, η οποία θα πλήξει, όπως είπε, την εμπιστοσύνη που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στο επίπεδο της κοινής γνώμης. 

Ο Αν. Πρόεδρος της ΟΦ/Επιτροπής, κ. Τορναρίτης (εσπευσμένη αναχώρηση κ. Λιλλήκα για να παραστεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου) σημείωσε την επίτευξη σημαντικής προόδου σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι η Τουρκία παρενέβη, επιδιώκοντας το ναυάγιο των συνομιλιών, πριν το τελικό στάδιο όπου θα έπρεπε να δώσει, αποσύροντας τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο και αποδεχόμενη κατάργηση των εγγυήσεων. Διαβεβαιώνοντας για την ειλικρινή βούληση και την αποφασιστικότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται προς επίτευξη λύσης, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε ανησυχία για τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου εντός και εκτός της χώρας του, που αυξάνουν τους κινδύνους για την περιοχή και την Ευρώπη. Οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ότι προς την Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να παραχωρήσει οτιδήποτε, είναι που πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις. Η Γαλλία, ανέφεραν, μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδό της από την Ένωση. Διαπιστώθηκε δε από κοινού η ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Νωρίτερα, οι Κύπριοι βουλευτές είχαν χωριστές συναντήσεις στην Εθνοσυνέλευση με τις Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κες Élisabeth Guigou και Danielle Auroi, προς τις οποίες οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν ευχαριστίες για το ζωηρό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς από προηγούμενες θέσεις της, όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ε/Κ διοίκηση. Το γεγονός αυτό, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας καταδεικνύει, αφενός, τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και, αφετέρου, τον πραγματικό στόχο της Τουρκίας, που δεν είναι άλλος από την ισλαμοποίηση και την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος. Τονίζοντας ότι η διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτου κράτους σε κράτος μέλος της ΕΕ είναι αδιανόητη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι καιρός η ΕΕ να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι Κύπριοι βουλευτές ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επεσήμανε ότι όλοι κατανοούν ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι πια θέμα μόνο των Κυπρίων. Αναδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να είναι αποδεκτή από όλους, η κα Guigou τόνισε ότι η ανάμειξη τρίτης χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η κα Guigou χαρακτήρισε ως πολύ ανησυχητική την κατάσταση στην Τουρκία, βλέποντας, όπως είπε, την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κοινές είναι, εξάλλου, οι ανησυχίες Γαλλίας και Κύπρου για τι απειλές του Τούρκου Προέδρου περί αθέτησης της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το Προσφυγικό και ενδεχόμενης επανέναρξη μαζικών προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Η κα Guigou επεσήμανε συναφώς ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, αν είχαν γίνει όλα όσα έπρεπε από την ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σέγκεν. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας από την ΕΕ, δεδομένης της πολυπλοκότητας των διακυβευμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κα Guigou υπογράμμισε την ανάγκη διασαφήνισης της θέσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Auroi, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και οι προοπτικές επανεκκίνησης των συνομιλιών. Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στη Γερουσία, εξάλλου, οι Κύπριοι βουλευτές παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κ. Didier Marie,  με τη συμμετοχή των Μελών της Ομάδας κ.κ. Simon Sutour (Αντιπρόεδρος), Jean Claude Frécon, κών Eliane Giraud, Rachel Mazuir και Catherine Di Folco και κ. Christophe André Frassa, καθώς και του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Jean Bizet.

ANAKOINΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS