RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - παρέμβαση κ. Βότση.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - παρέμβαση κ. Βότση.

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – COSAC.

Σε παρέμβασή του αναφορικά με το θέμα της Ενεργειακής Ένωσης, ο βουλευτής κ. Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2016 σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ, μέσω της ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.  Το Ψήφισμα, ανέφερε ο κ. Βότσης, καλεί για την ενεργητική ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της Κύπρου όπως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ενταχθεί στην ευρύτερη ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ.

Aναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην παρενόχληση των δραστηριοτήτων αναζήτησης υδρογονανθράκων, ο κ. Βότσης κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να παρέμβουν ουσιαστικά προς αποτροπή οποιωνδήποτε ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν αχρείαστη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ότι αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, ο κ. Βότσης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά, παρέχοντας πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα τρίτων χωρών, μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με τις γειτονικές της χώρες, λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και των κρατών αυτών.

Ο βουλευτής υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη άρσης της ενεργειακής απομόνωσης των πιο ενεργειακά ευάλωτων κρατών, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, μέσω της οικονομικής και τεχνικής υποστήριξής τους για τη δημιουργία των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών και, ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, με τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολούθως, σε παρέμβασήτου σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Βότσης, αφού καταδίκασε τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και ανά το παγκόσμιο, υπογράμμισε την ανάγκη αποσύνδεσης του φαινομένου της τρομοκρατίας από αυτό της παράνομης μετανάστευσης, αφού όπως επεσήμανε, δεν διαπιστώνεται κατ’ ανάγκη διασύνδεση των δύο.

Η συνεχής αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης εμπορίας προσώπων, ανέφερε ο κ. Βότσης, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Τόνισε δε ότι καθίσταται επείγουσα η ανάγκη θέσπισης αποτελεσματικότερων μέτρων για αποτροπή και πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης προσώπων, βελτίωσης της πολιτικής επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και εφαρμογής πολιτικών που να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των εν λόγω φαινομένων.

Ο κ. Βότσης υπογράμμισε, τέλος, επίσης τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και συνακόλουθα τη σημασία της άμεσης εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ταυτόχρονη εφαρμογή της σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Διάσκεψη της COSAC ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση της εξαμηνιαίας Συνεισφοράς της προς της θεσμικά όργανα της ΕΕ. Σ’ αυτή συμπεριλήφθηκε τροπολογία που υπέβαλε η Κυπριακή αντιπροσωπία, όπως και άλλες τροπολογίες που η αντιπροσωπία υποστήριξε. Σε ότι αφορά στη διατήρηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της διέλευσης προσφύγων από τη δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου, η COSAC καλεί για την άμεση εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη πλήρους και ομοιόμορφης εφαρμογής της προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε σχέση με την Ενεργειακή Ένωση, η COSAC υπενθυμίζει ότι δώδεκα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν κάτω από το όριο του στόχου του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης και, ως εκ τούτου, παραμένουν απομονωμένα από την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Ένωσης. Η COSAC ποιεί έκκληση, ώστε διά του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επενδύσεων να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σημαντικών ελλείψεων επαρκούς διασυνδεσιμότητας.

Η κυπριακή αντιπροσωπία συνυπέγραψε με άλλα κοινοβούλια Δήλωση της COSAC που, ενώ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, εκφράζει παράλληλα σοβαρή ανησυχία για το μεγάλο αριθμό πολιτικά υποκινούμενων συλλήψεων. Με τη δήλωση αυτή, η COSAC καλεί επίσης, μεταξύ άλλων, για την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων κοινοβουλευτικών, την εφαρμογή του κράτους δικαίου και το σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης. Η  COSAC καλεί, τέλος, για την αξιολόγηση της προενταξιακής βοήθειας που παρέχεται στην Τουρκία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και των θεσμών.

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS