RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή πραγματοποιεί επαφές στο Παρίσι - 23/11/2016

Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή πραγματοποιεί επαφές στο Παρίσι - 23/11/2016

Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επαφές στο Παρίσι, στο πλαίσιο επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Γαλλίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργος Λιλλήκας και σε αυτή μετέχουν τα Μέλη της, κ.κ. Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.  Στις πλείστες συναντήσεις, την αντιπροσωπία συνοδεύει ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Παντιάς Ηλιάδης.

Σε χθεσινή επίσκεψη των Κύπριων βουλευτών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Claude Bartolone δέχθηκε την αντιπροσωπία σε σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση.  Εξ ονόματος της αντιπροσωπίας, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών και σταθερή στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης για τη διακοπή των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, ο κ. Λιλλήκας ζήτησε τη βοήθεια της Γαλλίας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο κ. Bartolone, εκφράζοντας λύπη για την εξέλιξη αυτή και, γνωρίζοντας, όπως είπε, πόσο στοιχίζει στους Κυπρίους η συνεχιζόμενη διαίρεση, ευχήθηκε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σύντομα να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης. Προηγουμένως, οι Κύπριοι βουλευτές παρακολούθησαν μέρος της συνεδρίας της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία ο κ. Βartolone χαιρέτισε την παρουσία της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιπροσωπία είχε επίσης συνάντηση στην Εθνοσυνέλευση με τον Πρόεδρο κ. Alain Bocquet και τα Μέλη της της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου, κ. Marcel Rogemont (Aντιπρόεδρος), κ.Jean Paul Dupré και κα Catherine Quéré. Οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν  την ειλικρινή συμπάθεια και αλληλεγγύη του Κυπριακού λαού προς το φίλο Γαλλικό λαό για τα θύματα των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Εξέφρασαν παράλληλα τις ευχαριστίες τους για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως του ισχυρότερου, όπως ανέφεραν, σύμμαχου της Κύπρου στην ΕΕ.  Ενημέρωσαν εξάλλου τους Γάλλους ομολόγους τους για την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών για το εδαφικό στην Ελβετία, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς και για τις πιέσεις που ασκεί η τουρκική πλευρά για καθορισμό πολυμερούς διάσκεψης για συζήτηση της πτυχής της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να πληρούνται μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις. Εξέφρασαν δε ανησυχία για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία, με απώτερο στόχο την προσάρτηση των υπό τουρκική κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία, τόνισαν, αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος. Υπογραμμίζοντας ακόμα τη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή, οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν ότι δεν νοείται, στον 21ο αιώνα, κράτος μέλος της ΕΕ να βρίσκεται υπό εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτου κράτους.

Ο κ. Bocquet χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους και τόνισε την ανάγκη άρσης της παράνομης διαίρεσης και παράλληλα την ανάγκη επανένωσης της Κύπρου. Οι Γάλλοι βουλευτές επαναβεβαίωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον και  στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασαν, ωστόσο, φόβους ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο.

Στη Γερουσία, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Jean Bizet και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Jacques Gautier, τους οποίους οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.  Ζητήθηκε δε η βοήθεια της Γαλλίας, προκειμένου να πεισθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση και απαράδεκτες μεθοδεύσεις της σε βάρος της Κύπρου. Ο κ. Bizet υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τη Γαλλία αποτελεί η καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», αναγνωρίζοντας ότι η απουσία προληπτικής δράσης στο επίπεδο της ΕΕ για έγκαιρη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και οι απειλές της Τουρκίας για προσφυγικές ροές στην Ευρώπη αποσταθεροποιούν μεγάλο αριθμό κρατών μελών.  Όσο αφορά στην ενέργεια, ο κ. Bizet τόνισε ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι σημαντικά και θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, προχωρώντας στην υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης. Ο κ. Gautier διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας προς την Κύπρο, σημειώνοντας πως ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, θα ισχύσει και μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές προσεχούς Ιουνίου.                Η Γαλλία, ανέφερε ο κ. Gautier, είναι θετική στο διάλογο με την Τουρκία, νοουμένου ότι η χώρα αυτή σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό ισχύει, τόσο όσον αφορά στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή όσο και σε σχέση με το Κυπριακό, τόνισε.

Κατά τις συναντήσεις, τονίστηκαν εκατέρωθεν οι ισχυροί δεσμοί και η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς και επίπεδα. Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας, σημειώθηκε η ικανοποίηση της Κύπρου για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας Total στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η ευχή για θετικά για τη Γαλλία αποτελέσματα στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης.  Στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, εκφράστηκαν από γαλλικής πλευράς ευχαριστίες για τις διευκολύνσεις που η Κύπρος παρέχει στη Γαλλία.

Προχθές Δευτέρα, η αντιπροσωπία μετέβη στην επαρχία του «Βορρά» (Hauts-de-France), εκλογική περιφέρεια του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου έτυχε υποδοχής από τον κ. Bocquet, ο οποίος είναι επίσης Δήμαρχος της πόλης Saint-Amand-les Eaux. Στο πλαίσιο αυτό, οι Κύπριοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Κέντρο Αριστείας ψηφιακών εικόνων και μέσων (παλιό ορυχείο του Arenberg), καθώς και  το Λούβρο-Λανς, παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου.
 
ANAKOINΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS