RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Άρχισαν στη Λαχώρη του Πακιστάν οι εργασίες της 7ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης - 2/12/2014

Άρχισαν στη Λαχώρη του Πακιστάν οι εργασίες της 7ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης - 2/12/2014

Άρχισαν σήμερα στη Λαχώρη του Πακιστάν οι εργασίες της 7ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο βουλευτής, κ. Νίκος Τορναρίτης.

Προ της έναρξης των εργασιών της ολομέλειας της ΑΚΣ, πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, κατά την οποία υιοθετήθηκε η ημερήσια διάταξη και εξελέγησαν τα μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, κατά τη γενική συζήτηση που διεξήχθη αναφορικά με τους τρόπους  ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου και του καθεστώτος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης σε πανασιατικό επίπεδο, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι έφτασε ο καιρός η Ασία να διεκδικήσει το ρόλο που της αξίζει στη διεθνή σκηνή. Καθώς η Ευρώπη έχει παρασυρθεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, εναπόκειται στην Ασία να αναπτύξει τη δική της τεράστια δυναμική και να βοηθήσει την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα να ξεπεράσουν τα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης. Οι σημερινές προκλήσεις και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με συλλογική δράση, τόνισε. Η συλλογικότητα, εξάλλου, είπε, αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων της ΑΚΣ για ειρήνη, δικαιοσύνη, ασφάλεια και οικονομική και κοινωνική ευημερία.  Η κοινοβουλευτική διπλωματία, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας. Μέσω της ανάληψης συντονισμένης δράσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, τα κοινοβούλια – μέλη της ΑΚΣ, θέτουν γερά θεμέλια για αναβάθμιση του ρόλου της Συνέλευσης, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Οικονομία και την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο, που πρέπει να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια και οι εκπρόσωποί τους στις προσπάθειες για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.  Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, η ενισχυμένη συνεργασία και ο συντονισμός μπορούν να παραγάγουν απτά αποτελέσματα με άμεσα οφέλη για τα κράτη – μέλη της ΑΚΣ, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά ενέργειας της Ασίας είναι η μεγαλύτερη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, οι όποιες κοινές δράσεις αποφασιστούν, να συνάδουν με τα υπάρχοντα διεθνή πρότυπα και τις συνθήκες για εμπόριο ενέργειας, να διαφυλάττουν την ανταγωνιστικότητα και τη διαφάνεια και να μη δημιουργούν στρεβλώσεις που θα εμποδίζουν τη φυσική εξέλιξη της αγοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι υψίστης σημασίας και, σε αυτό το πλαίσιο, η βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τα ειδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των κρατών μελών της ΑΚΣ θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για τη Συνέλευση, υπογράμμισε καταλήγοντας.

Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Πακιστάν και Προεδρεύων της ΑΚΣ, κ. Syed Nayyer Hussain Bokhari, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, με την ευκαιρία του οποίου ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε άτυπες επαφές με αριθμό τόσο Μελών όσο και Προέδρων άλλων εθνικών κοινοβουλίων, που μετείχαν στις εργασίες της Συνέλευσης.  Κατά τις συναντήσεις αυτές, όπως και σε άλλες άτυπες συναντήσεις που είχε και σήμερα, ο Κύπριος βουλευτής έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εργασίες της Συνέλευσης αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λαχώρης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS