RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση Λουκαϊδη στην συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ - 11/12/2013

Παρέμβαση Λουκαϊδη στην συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ - 11/12/2013

Ενημερωτική  έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο παρουσίασε χθές ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Παρίσι, ο Εισηγητής του θέματος, Γερμανός βουλευτής κ. Joachim Hoerster.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως μετά πάροδο πέντε χρόνων από την τελευταία σχετική έκθεση και ψήφισμα της ΚΣΣΕ, η Κύπρος  δυστυχώς συνεχίζει να είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που  είναι διαιρεμένη.

Στην ενημερωτική έκθεσή του ο κ. Hoerster κάνει μια σύντομη ανάδρομη γεγονότων από το 2008, όταν  υιοθετήθηκε το τελευταίο σχετικό ψήφισμά του από την ΚΣΣΕ, επισημαίνοντας πως ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για επίλυση του Κυπριακού ως πρωταρχική του προτεραιότητα.

 Ο κ. Hoester προσθέτει πως,  παρόλες τις ελπίδες για επίτευξη σημαντικής προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του τέως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mehmet Ali Talat, τελικά, αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης ουσιαστικά τερματίστηκε όταν η ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Eroglu, αποσύρθηκε από το τραπέζι των συνομιλιών, αντιδρώντας στην ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το δεύτερο εξάμηνο 2012.  Αναφέρεται, εξάλλου, ότι  ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως η διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στην σωστή προετοιμασία των δυο πλευρών και στη δέσμευσή τους για συνομιλίες βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται επίσης η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην όλη διαδικασία, καθώς και η πρότασή του για την Αμμόχωστο.  Αναφορά γίνεται και στην προσπάθεια του για  έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η ενημερωτική έκθεση υπογραμμίζει πως τυχόν συνέχιση της παρούσας κατάστασης εμποδίζει την γεφύρωση του χάσματος και ενδυναμώνει την καχυποψία μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Παρότι σημειώνεται η ύπαρξη  συγκρατημένης αισιοδοξίας για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζεται παράλληλα ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν περισσότερη βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία σε ιδιαίτερα σοβαρές πτυχές του Κυπριακού, μέσα σε ένα πνεύμα συμβιβασμού.

Συμφωνώντας με τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ πως η πρωταρχική ευθύνη για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, βαραίνει τους ίδιους τους Κυπρίους, ο Εισηγητής του θέματος καταλήγει, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως τις πρόνοιες του ψηφίσματος 1628 (2008) της ΚΣΣΕ για την κατάσταση στην Κύπρο.

Σε σχετική του παρέμβαση, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, αφού ευχαρίστησε  τον Εισηγητή του θέματος για τη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε την λύπη του γιατί οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.  Ο κ.Λουκαΐδης τόνισε επίσης ότι έιναι αδιανόητο η Τουρκία να κατέχει δια της στρατιωτικής βίας μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια ώρα να αιτήται ένταξη στην ΕΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στα διαπραγματευτικά κεφάλαια όπου επετεύχθησαν συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και σε εκείνα που πολύ λίγη ή και καθόλου πρόοδος καταγράφηκε. Υπογράμμισε δε το γεγονός πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Eroglu, απέρριψε σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του κ. Eroglu από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με πρόφαση την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή βούληση της Eλληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οριστικοποίηση κοινού ανακοινωθέντος και του βασικού περιγράμματος μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Τόνισε την ανάγκη το κοινό ανακοινωθέν να περιλαμβάνει τις έννοιες της μιας και μόνης κυριαρχίας, διεθνούς προσωπικότητας και ιθαγένειας.

Τέλος, ο κύπριος βουλευτής τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, μπορεί και πρέπει να αποδειχτεί ωφέλιμη, όχι μόνο για την ίδια την Κύπρο και τον λαό της, αλλά και για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής της νοτιανατολικής Μεσογείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS