RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Β΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Παιδοβουλής - 23/11/2016

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Β΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Παιδοβουλής - 23/11/2016

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Β΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 - 10.00 π.μ.

Αγαπητή κα Επίτροπε Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αγαπητέ εκπρόσωπε της Βουλής των Γερόντων,
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Αγαπητά μέλη της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή συνεδρία της           Β΄ Τακτικής Συνόδου της Ζ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.

      Όπως κάθε χρόνο το Νοέμβριο, έτσι και φέτος στα πλαίσια της επετείου της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, πραγματοποιείται η συνεδρία της Κυπριακής Παιδοβουλής, εδώ στο κτίριο της ολομέλειας της Βουλής. Όλοι αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για όλους ο θεσμός της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί εδώ και δεκαέξι χρόνια. 

      Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός αυτός προσφέρει τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να καταθέσουν τις εισηγήσεις, τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους και μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών να εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα πάνω σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους νέους μας σήμερα.  Ταυτόχρονα δίδεται και σε εμάς τους μεγαλύτερους η δυνατότητα να αφουγκραστούμε αυτούς τους προβληματισμούς.                             

 Χαιρετίζω επίσης την παρουσία της κας Αλέκας Γράβαρη Πρέκα που εκπροσωπεί τη Βουλή των Γερόντων και δίνει το μήνυμα ότι μέσα από τη συνεργασία, το διάλογο και τη συναντίληψη όλοι έχουμε να ωφεληθούμε, ανεξάρτητα από ηλικία.

    Σίγουρα τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν και τα επηρεάζουν. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί σας πρέπει πάντοτε να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία και ειδικότερα από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της που  είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών.  Γι’ αυτό και το θέμα που θα συζητήσετε σήμερα είναι εξόχως σημαντικό, αφού θα δοθεί η ευκαιρία για απολογισμό της δράσης της Παιδοβουλής μέσα από τις εκθέσεις των πέντε Επαρχιακών Κοινοβουλευτικών Ομάδων, για την περίοδο 2011-2015.

 Οι νέοι του σήμερα είναι οι στυλοβάτες του αύριο, είναι αυτοί που θα θέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής κοινωνίας.  Γι’ αυτό και πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και η λήψη μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδο τους, αν η κοινωνία μας θέλει να προχωρήσει και να γίνει καλύτερη.

 Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνόδου φέρει τον τίτλο «Πόσο οι εισηγήσεις των παιδιών ακούγονται και/ή εισακούγονται από το Κράτος – η ευθύνη του Κράτους να λογοδοτεί και προς τα παιδιά».  Το θέμα αυτό επισημαίνει το σημαντικό και τεράστιο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι κρατικές υπηρεσίες όσον αφορά την προστασία  των δικαιωμάτων των παιδιών σ’ όλες τους τις εκφάνσεις και περαιτέρω την ευθύνη του κράτους να λογοδοτεί και προς τα ίδια τα παιδιά. Ειδικότερα τα δικαιώματα στην υγεία, στην ευζωία, στην ευημερία, στην εκπαίδευση, στη διακίνηση και στην ψυχαγωγία θα συζητηθούν σε έκταση στην παρούσα σύνοδο.

 Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει ακόμη η κοινωνία μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και το επίπεδο ζωής όλων και ιδιαίτερα των παιδιών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν υποστεί όλες τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα τις συνέπειες από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας, που στόχο έχουν τη μείωση των δημοσίων δαπανών. 

 
 Δυστυχώς η υφιστάμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους.  Ως αποτέλεσμα της φτώχειας τα παιδιά γίνονται περισσότερο ευάλωτα στη βία και στην κακομεταχείριση με αποτέλεσμα να πλήττεται η φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη. Δυστυχώς η οικογένεια σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες προσκλήσεις, όπως η φτώχεια, τα προβλήματα υγείας, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

 Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας και η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σ’ αυτά, γι’ αυτό και πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους και να συμβάλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους.  Το κράτος στο σύνολό του, και ιδιαίτερα μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών του, οφείλει να στηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τονίζεται ότι ιδιαίτερο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης, ώστε τα  προγράμματα εκπαίδευσης, τεχνικής κατάρτισης και επιμόρφωσης να είναι τέτοια που να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των σχολικών διαρροών. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν διευκολύνσεις και όσον αφορά τη δυνατότητα διακίνησης των παιδιών με τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα των φτωχών και άπορων μαθητών και όσων έχουν κινησιακές δυσκολίες. 

 
 Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που προσφωνώ σήμερα τη Σύνοδό σας.  Επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εκθέσεις, που ετοίμασαν και οι πέντε Επαρχιακές Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι πολύ πλούσιες, σημαντικές και αξιόλογες και καλύπτουν ολοκληρωμένα όλες τις πτυχές του κεντρικού θέματος και αποτελούν ένα είδος απολογισμού, λογοδοσίας και διαφάνειας, στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση όλων μας. Γι’ αυτό και θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και άξιο έπαινο προς όλα τα μέλη των Επαρχιακών Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και προς την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού που συντονίζει και στηρίζει άοκνα την όλη προσπάθεια., την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που επίσης στηρίζει σθεναρά τα δικαιώματα των παιδιών.  Στα πλαίσια της συνόδου αυτής πιστεύω ότι μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων των παιδιών και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη συνέχεια, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της σημερινής Συνόδου.
 
 Αγαπητοί μου παιδοβουλευτές, όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, το βήμα είναι στη διάθεσή σας, όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα θέματα που σας αφορούν είναι εδώ, για να σας ακούσουν και να συμβάλουν όπως μπορούν και ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους,  στην επίλυση των προβλημάτων σας.


 Σας διαβεβαιώνω ότι και η Βουλή είναι πρόθυμη να σας ακούει και να συνδράμει στην όλη προσπάθεια και ιδιαίτερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής. 

Καλώ τώρα στο βήμα την Πρόεδρο της Κυπριακής Παιδοβουλής για να απευθύνει το δικό της χαιρετισμό.
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS