RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Β΄ Τακτική Σύνοδο της ΣΤ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Β΄ Τακτική Σύνοδο της ΣΤ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη Β΄ Τακτική Σύνοδο της ΣΤ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 – 10.00 π.μ.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ της Παιδείας,
Αγαπητή κα. Επίτροπε Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Αγαπητά μέλη της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας,
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή πανηγυρική  συνεδρία της Β΄ Τακτικής Συνόδου της Στ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.  Όπως κάθε χρόνο, στα πλαίσια της επετείου της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έτσι και σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στο κτίριο της ολομέλειας της Βουλής, θέλοντας να τονίσουμε για ακόμη μια φορά τη μεγάλη σημασία που έχει ο θεσμός της Κυπριακής Παιδοβουλής. Ο θεσμός αυτός όπως είναι γνωστό παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν πάνω σε πολλά καίρια ζητήματα  που απασχολούν τη νεολαία μας σήμερα.

Αδιαμφισβήτητα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ακουστούν και να έχουν λόγο σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν και τα επηρεάζουν.  Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των παιδιών μας πρέπει να ακούγονται, διότι συμβάλλουν στο να εξαχθούν σημαντικά μηνύματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όλους τους αρμοδίους και να διοχετεύονται προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τα μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν τη νεολαίου του τόπου. 

Στόχος είναι η λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδο των παιδιών.  Τα μέτρα αυτά σήμερα παρά ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να είναι σωστά στοχευμένα, αφού οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και πιο πιεστικές λόγω της οικονομικής κρίσης.  Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνόδου φέρει τον τίτλο «Ο ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών στην εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Παιδιών».  Το θέμα αυτό τονίζει τον τεράστιο ρόλο των Κοινωνικών Υπηρεσιών και την ανάγκη ενδυνάμωσής του για την προστασία και την καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας, γι’ αυτό το κράτος με όλες του τις μορφές και τις εξουσίες που έχει, οφείλει να στηρίζει τα παιδιά με κάθε μέσο και να τους παρέχει, οποτεδήποτε και όπου χρειάζεται, την αναγκαία στήριξη μέσω των απαραίτητων κοινωνικών παροχών.  Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προνοεί, να προβλέπει, να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών άμεσα και στοχευμένα.

Ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας, τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα, αφού πολλά από αυτά βιώνουν ήδη καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας έχει πλήξει πολλές οικογένειες και τα αλληλένδετα προβλήματα που προκύπτουν, έχουν επηρεάσει αρνητικά το βιοτικό επίπεδό τους με αρνητικές  δυστυχώς συνέπειες για την ευημερία των παιδιών.  Γι΄ αυτό η  πολιτεία στο σύνολό της θα πρέπει να ενσκήψει και να δει με μεγάλη ευαισθησία όλες αυτές τις περιπτώσεις οικογενειών που έχουν ανάγκη και να τις στηρίξει. Η καταβολή των  κοινωνικών παροχών είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα για τις οικογένειες αυτές που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και δυσπραγούν. 

Το κράτος οφείλει να εξεύρει όλους εκείνους τους τρόπους και τους μηχανισμούς, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο όλες οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εις βάρος των παιδιών.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που προσφωνώ τη σύνοδό σας αυτή.  Θα πρέπει να επισημάνω ότι το επίπεδο των εκθέσεων των παιδιών είναι αρκετά υψηλό και αναπτύσσουν σωστά και ολοκληρωμένα τις απόψεις τους σε σχέση με το όλο θέμα.  Οι εκθέσεις και των πέντε επαρχιακών κοινοβουλευτικών ομάδων είναι όλες πολύ καλές και αξιόλογες, γι’ αυτό και θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλα τα μέλη των επαρχιακών κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και προς την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού που συντονίζει και στηρίζει την όλη προσπάθεια.  Αναμένουμε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων στη συνέχεια και τις παρεμβάσεις των παιδιών, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία θα ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους φορείς ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της σημερινής συνόδου. 

Αγαπητοί μου παιδοβουλευτές, όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, το βήμα είναι δικό σας και η Βουλή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα θέματα που σας αφορούν, είναι εδώ για να σας ακούσουν και να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων σας. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Β’ Συνόδου της Στ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.

Καλώ τώρα στο βήμα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Παιδοβουλής για να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό.
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS