RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής στην Ειδική Συνεδρία με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων - 23/11/2015

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής  στην Ειδική Συνεδρία με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων - 23/11/2015

Προσφώνηση της Α.Ε. του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο της Α.Ε. του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαου Βούτση - Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 – 5.00 μ.μ.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Με ιδιαίτερη χαρά και αδελφικά αισθήματα σας καλωσορίζω στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη αυτή επίσκεψή σας εκτός Ελλάδας μετά την εκλογή σας, όπως και οι προηγούμενες εξ Ελλάδος επισκέψεις, στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, επαναβεβαιώνει τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Αποτελεί δε τη φυσική συνέχεια μιας μακράς πορείας κοινών αγώνων, μέσα από τους οποίους αναδεικνύεται αρραγής η ομοψυχία Κυπριακού και Μητροπολιτικού Ελληνισμού.
Ο Κυπριακός λαός αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη για την πλήρη και αδιάλειπτη στήριξη, συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας στο μακρύ και άνισο αγώνα, που διεξάγουμε, για απαλλαγή από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, για λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η προσήλωση Ελλάδας και Κύπρου στις αρχές του ΟΗΕ, επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ιδέα, στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί την πεμπτουσία της κοινής μας στρατηγικής, ενάντια στο δίκαιο του ισχυρού και τις τακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Η εξευμενιστική προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας έναντι της νεοοθωμανικής Τουρκίας και του απροκάλυπτου «παζαριού», στο οποίο αποδύεται, εκμεταλλευόμενη την προσφυγική κρίση, μη εξαιρώντας την Κύπρο, προκαλεί βάναυσα την ηθική και αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Την ίδια ώρα, που η Ελλάδα κατακλύζεται από χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες, που εξωθούνται από τα τουρκικά παράλια, δίδοντας από το υστέρημά της μαθήματα ανθρωπιάς, κι ενώ η Κύπρος αγωνίζεται για να μη ξεχαστεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και στρατιωτικής κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους, η οποία πρέπει επιτέλους να τερματιστεί. Ότι, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η Κύπρος δεν χρειάζεται αναχρονιστικές εγγυήσεις. Ότι η άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστεί όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό.

 


Κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα Κύπρος και Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες μια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει διαβρώσει τους πολιτειακούς και κοινωνικούς θεσμούς των δύο χωρών. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Οι εμπειρίες Κύπρου και Ελλάδος, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αποδεικνύουν ότι η επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας δε διασφαλίζει την ανάπτυξη. Τουναντίον, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν επιφέρει υψηλά ποσοστά ανεργίας, ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχια στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει άμεσα τα μέτρα αυτά να αντικατασταθούν με νέα ισορροπημένα μέτρα, που να οδηγούν σε επανεκκίνηση της οικονομίας, σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος.

Η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία εδράζεται η Ε.Ε. πρέπει όχι μόνο να διακηρύσσεται, αλλά και να επιδεικνύεται εμπράκτως προς όλα τα κράτη μέλη και ειδικότερα αυτά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.  Έφτασε η ώρα για μια αλλαγή κατεύθυνσης στην ευρωπαϊκή πορεία, προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία όλων των κρατών μελών, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος διαχρονικά συμπαραστέκεται ένθερμα στον αδελφό ελληνικό λαό, ο οποίος τόσο σκληρά δοκιμάζεται.

Η Κύπρος σήμερα συνεχίζει ακούραστα το δύσκολο δρόμο για επιστροφή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρ’ όλες τις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν.  
Την ίδια στιγμή παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.  Λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.  Που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας. Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους, αναχρονιστικές εγγυήσεις και φυλετικούς διαχωρισμούς. Γιατί δεν βολευόμαστε με μισή πατρίδα. Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για ελεύθερη πατρίδα για όλους. Όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.  Και η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη, θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

Έχουμε ακόμα χρέος απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στο βωμό της υπεράσπισης της νομιμότητας και της ελευθερίας, μα και στις γενιές που θα έρθουν, να αγωνιστούμε για άρση των αποτελεσμάτων της προδοσίας και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο.  Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει την αρμονική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.

Ως υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε., η Τουρκία καλείται επανειλημμένα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις  της με την Κύπρο και να συμβάλει ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, συνεχίζει να αρνείται πεισμόνως να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν αναταθεί από τα Ευρωπαϊκά Συλλογικά Όργανα.

Αναμένουμε ότι στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία, θα υπάρξει επιτέλους εγκατάλειψη της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση. Το δηλώνουμε για μια ακόμα φορά.  Επιθυμούμε διακαώς λύση του Κυπριακού το συντομότερο.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε την οποιανδήποτε λύση. Ούτε οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Και όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως ευκαιρία για λύση, προτρέπονται να αποταθούν προς το θύτη, την Τουρκία, για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και τις επιδρομικές και επεκτατικές της πολιτικές.


Κύριε Πρόεδρε,

Αναλάβατε το πηδάλιο του Ναού της Δημοκρατίας εν μέσω αναγκαίων μεν, πολύ οδυνηρών δε, για τον Ελληνικό λαό συμβιβασμών, ως αποτέλεσμα κρίσιμων διλημμάτων.  Δώσατε, όμως, πνοή στο ξέπνοο όραμα της Ευρώπης των Λαών, καταδεικνύοντας το μάταιο της στείρας λιτότητας, χωρίς πραγματική ανάπτυξη.

Βιώνοντας τη δική της πικρή εμπειρία, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αποφάσεων του Eurogroup και των δυσανάλογα σκληρών μέτρων, που της επιβλήθηκαν, η Κύπρος δίνει τη μάχη για έξοδο από την κρίση και επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Χάρη στην υποδειγματική εργατικότητα του λαού μας, η Κύπρος ετοιμάζεται να εξέλθει του Μνημονίου, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις των δανειστών έχουν διαψευστεί. Ωστόσο, αυτό ουδόλως σημαίνει την ευημερία των ανθρώπων, ενόσω η ανεργία παραμένει πολύ ψηλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους κι ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αδυνατούν να ορθοποδήσουν.

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη αξίζει το σεβασμό και την αλληλεγγύη των θεσμών και των κρατών μελών της Ένωσης. Το μήνυμά μας προς τον αδελφό Ελληνικό λαό είναι αυτό της αδιαπραγμάτευτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης και της ακλόνητης πεποίθησής μας ότι η Ελλάδα, προχωρώντας στα αναγκαία βήματα, θα ανακάμψει και θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις σημαντικές δυνατότητες παραγωγικότητας και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει. 
Κύριε Πρόεδρε,

Συγχαίροντάς σας θερμά για την εκλογή σας και ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, σας ζητώ να διαβιβάσετε τους αδελφικούς αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στον Ελληνικό λαό και, με ιδιαίτερη χαρά, σας καλώ να απευθύνετε το λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 

03om
Λήψη Λήψη
om1
Λήψη Λήψη
vu1
Λήψη Λήψη
vu3
Λήψη Λήψη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS