RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής σε εκδήλωση στη Λάρνακα -Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής σε εκδήλωση  στη Λάρνακα -Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση με θέμα: «Η Κύπρος σε σταυροδρόμι εθνικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών προκλήσεων» -Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015 - Ώρα 7.00 μ.μ. - Πολυχώρος “Galu” στη Λάρνακα

Θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου για τη σημερινή συνάντηση. Θεώρησα χρήσιμο να επικοινωνήσω μαζί σας σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προκλήσεων ενώπιον των οποίων βρίσκεται η πατρίδα μας. Για να διατυπώσω τους δικούς μου προβληματισμούς, τις δικές μου ανησυχίες, τις δικές μου προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Θεωρώντας ότι έχω ευθύνη και ως ενεργός πολίτης, αλλά και με το συμβολικό βάρος της ιδιότητας του Προέδρου της Βουλής, να καταθέσω την συνεισφορά μου στον αναγκαίο συλλογικό προβληματισμό για την πορεία της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη δράση, η πολιτική πρέπει να απαντά με θάρρος στην πρόκληση του μέλλοντος και να έχει σαν σημείο αναφοράς τη ζώσα πραγματικότητα και τα φαινόμενα της εποχής μας.  Ζούμε σε μια νέα εποχή.  Αυτή η νέα εποχή προσφέρει ευκαιρίες, υποκρύπτει κινδύνους, αλλά κυρίως είναι η εποχή των μεγάλων προκλήσεων.

Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει έντονα και παρατεταμένα την Ευρώπη.  Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει και ενιαία δημοσιονομική πολιτική και προϋπολογισμό, όχι όμως εκχώρηση των εξουσιών των εθνικών κυβερνήσεων.  Ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας κάθε χώρας.
 
Η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.  Επιβάλλεται η εγκατάλειψη των πολιτικών της ανάλγητης λιτότητας και η στροφή προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Σε ένα ασταθές διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ειδικά στην περιοχή μας, η κυπριακή οικονομία καλείται να ορθοποδήσει, μετά τις πρωτοφανείς και ανάλγητες αποφάσεις του Μαρτίου του 2013. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο και πλάνο. Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτό δεν υπάρχει και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι αποσπασματικές και μετά από οδηγίες - εντολές της Τρόικα. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιο είναι το πλάνο αντιμετώπισης του ψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυπριακή οικονομία μετά τις θυσίες του λαού μας παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, αλλά οι προκλήσεις που παραμένουν είναι σημαντικές, ειδικά όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για την επαναδραστηριοποίηση της επιχειρηματικότητας χρειάζονται νέες επενδύσεις και αυτό προϋποθέτει ένα κράτος σύγχρονο, με σωστές και αποδοτικές διαδικασίες.

Είναι επιπλέον σημαντικό να δημιουργήσουμε προοπτικές για τους νέους μας, δίνοντας τους ευκαιρίες εργοδότησης. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μέσα από μια σχέση σεβασμού των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάκαμψης.  Όπως την πέτυχε ο λαός μας  μετά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής.

Η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από μια σημαντική περίοδο, οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι υπόλοιποι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτά  από μόνα τους, δε μπορούν να ενισχύσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να δώσουν λύσεις στα  προβλήματα της κοινωνίας. Ούτε πρέπει να ξεχνούμε  ότι η Κύπρος έχασε πέραν του 10% του ΑΕΠ της τα τελευταία τρία χρόνια.  

Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βασανιστικά προβλήματα, το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η μετανάστευση των νέων συνεχίζεται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας και οι αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος πολλές.

Στόχος πρέπει να είναι η επανατοποθέτηση της κυπριακής οικονομίας σε στέρεες βάσεις και η ενίσχυση των προοπτικών μιας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας και πλήρους απασχόλησης.

Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με την εργατικότητα του λαού μας, μπορεί να αποτελέσει οικονομικό παράδειγμα, μακριά από εξαρτήσεις οποιωνδήποτε πιστωτών που κατά κανόνα δεν σέβονται την αξιοπρέπεια των λαών και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η επιβολή μέτρων εξουθενωτικής λιτότητας.

Χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα εκσυγχρονίσει την οικονομία και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη.  Ένα στρατηγικό σχεδιασμό ενός νέου σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα λάθη του παρελθόντος για να  θωρακίζει την οικονομία από πιθανούς κινδύνους.
 
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αδυναμία παροχής χρηματοδότησης σε νέα έργα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αποτελεί τροχοπέδη σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και λύσεις, πέραν από τη μείωση του επιτοκίου και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.
Προς αυτή της κατεύθυνση είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν τα εξής μέτρα:

- Διαχωρισμός των δανείων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας τον όγκο των εγγράφων που απαιτούνται για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και τα χρονοδιαγράμματα.

- Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση γίνεται προληπτικά, τότε να χρησιμοποιείται η υπάρχουσα πληροφόρηση, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες τέτοιων αναδιαρθρώσεων.

- Επανεξέταση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

- Απαλλαγή οποιωνδήποτε φορολογικών βαρών που εμποδίζουν τις αναδιαρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παραχώρησης του ενυπόθηκου ακινήτου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

- Διαχωρισμός ενός δανείου σε βιώσιμο και μη βιώσιμο μέρος. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται το βιώσιμο μέρος με βάση τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει, ενώ το μη βιώσιμο μέρος «αποθηκεύεται» για πληρωμή στο μέλλον όταν οι συνθήκες του δανειολήπτη βελτιωθούν.

Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά για την Κύπρο, αφού οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου του 2013 και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων ή τη σμίκρυνση του κύκλου εργασιών τους. Είναι για αυτό το λόγο ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο να παταχθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό, όχι μόνο προς όφελος των επενδυτών, αλλά και για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη.

Η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η απλοποίηση/ενοποίηση των νομοθεσιών που αφορούν τις επιχειρήσεις και τη φορολογία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που θα μειώνει το διοικητικό φόρτο όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας.
 
Ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η εμπορική ναυτιλία αποδείχτηκαν ανθεκτικοί στην οικονομική κρίση και μπορούν να αποτελέσουν μαζί με άλλους παραγωγικούς τομείς, πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης.

Επιβάλλεται η δημιουργία ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο να μπορούν να επενδύουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το κράτος και να αντλούνται κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να παρέχεται χρηματοδότηση σε βιώσιμες επιχειρήσεις και σε τομείς με σημαντικό ανταποδοτικό χαρακτήρα.
 
Επιπλέον, με τον κρατικό προϋπολογισμό να έχει περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες, παρά τη μικρή αύξηση που διαπιστώνεται σε αυτό του 2016, είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω έκδοσης διάφορων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή οχημάτων χρηματοδότησης όπως τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ΕΜΕΚ).

Να επιδιωχθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό, ώστε να επενδυθούν στα κεφάλαια κίνησης των εταιρειών, στην κτηματαγορά και σε άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

Η Κύπρος διατήρησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όμως ο ανταγωνισμός από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα είναι πολύ μεγάλος και οι ανάγκες των επενδυτών μεταβάλλονται συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό, πέραν της ενίσχυσης του φορολογικού πλαισίου και του διχτύου αποφυγής διπλής φορολογίας, να εμπλουτιστούν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρονται στην Κύπρο, και να γίνει δυνατή η προέλκυση επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών τους. 

Στους Ημικρατικούς Οργανισμούς το πλειοψηφικό πακέτο μετά τη μετοχοποίηση θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονα συστήματα διοίκησης και εταιρικής διακυβέρνησης, μέσα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ενέργεια αποτελεί ακόμη ένα κλάδο ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πυλώνα επαναφοράς της κυπριακής οικονομίας σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και των υπόλοιπων οικοπέδων.

Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη είναι απαραίτητο να προωθηθούν οι αναγκαίες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, καθώς και ένα νέος ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

Στον τουρισμό είναι σημαντικό να υπάρξει ένα συγκροτημένο, στρατηγικό,  πλάνο που θα οδηγεί στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση άλλων μορφών τουρισμού, όπως ιατρικού, αθλητικού και συνεδριακού. Η μονόπλευρη ανάπτυξη σε μια αγορά  δημιουργεί προβλήματα και χρήζει άμεσης και στρατηγικής διαχείρισης. Η κατευθείαν αεροπορική σύνδεση με άλλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, μπορεί να ενισχύσει  τον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών.

Σε σχέση με την εμπορική ναυτιλία είναι σημαντικό να προωθηθεί περαιτέρω το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο που διαθέτει η Κύπρος και να επιδιωχθεί η άρση του τουρκικού εμπάργκο σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία.

Για τον τομέα της Γεωργίας - τηνοτροφίας επιβάλλεται η παροχή κινήτρων για σύμπτυξη γεωργικών μονάδων, ώστε να γίνει δυνατός ο εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας και η προώθηση νέων οικονομικά βιώσιμων παραγωγών εξαγωγικού χαρακτήρα.

Με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτει η χώρα, το άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και τη γεωγραφική της θέση, η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί ένα σημαντικό πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Η ενίσχυση των κονδυλίων και των κινήτρων για την έρευνα και τεχνολογία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις,  σε συνδυασμό με τη δημιουργία Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων, αναμένεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

Ειδικά στον τομέα των κατασκευών είναι σημαντική η προώθηση και εκσυγχρονισμός εκείνων των κινήτρων και πολιτικών, όπως η παραχώρηση υπηκοότητας σε επενδυτές, που θα διατηρήσουν την κατασκευαστική βιομηχανία ανταγωνιστική.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, όπως της πληροφορικής, των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και της ενέργειας, καθώς και η εισαγωγή και χρήση διαπραγματεύσιμων πιστώσεων φόρου για συγκεκριμένα εγχειρήματα, δηλαδή τη μεταφερόμενη φοροαπαλλαγή, όταν εταιρείες ή άτομα εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, π.χ. εργοδότηση υπαλλήλων από τον κατάλογο ανέργων, ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων ή έργων υποδομής, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναπαλαίωση κατοικιών, απαλλοτριώσεις, αναμένεται να ενισχύσουν τις προοπτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε αυτή τη διαδικασία την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δίπλα στον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους συγκεκριμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων που σε μια νύχτα άλλαξε η ζωή τους. Όχι με διακηρύξεις κενές περιεχομένου, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικά μέτρα.

Αγαπητοί φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται κατά κόρον η διαπίστωση μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης. Με χαρακτηριστικά παρακμής, θεσμικής ανεπάρκειας, φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, ελλειμμάτων στο δημοκρατικό διάλογο και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική διαδικασία. Αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες να απογοητεύονται και να αποστρέφουν το πρόσωπο τους από την πολιτική, το πολιτικό προσωπικό και τη θεσμική λειτουργία της πολιτείας. Η οικονομική κρίση έχει κορυφώσει την απαξίωση και την απογοήτευση των πολιτών.

Έκφραση αυτής της απογοήτευσης είναι η επιλογή της ιδιώτευσης και του περιθωρίου και η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, η οποία παρουσιάζει μια σταθερή και αυξητική τάση. Είναι αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να υποβληθεί στην αναγκαία αυτοκριτική για τα φαινόμενα που αφέθηκαν να εκκολαφθούν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από μια διαδικασία προϊούσας φθοράς και παρακμής του πολιτικού και κοινωνικού ιστού. Χωρίς καμιά διάθεση ηθικολογίας οφείλουμε να προβούμε σε πικρές παραδοχές.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, δεν είναι αρκετό να επιδιώκεται με τα όποια μέτρα οικονομικού χαρακτήρα. Οι αλλαγές είναι τώρα αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός, η Κύπρος χρειάζεται τομές που θα εξουδετερώσουν τις αγκυλώσεις στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν από όλους μας πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών. Απαιτούν από το κράτος και το πολιτικό σύστημα να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και να αναδειχθούν μοχλοί προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας.

Μόνο έτσι θα «ξαναβρούμε την ψυχή μας». Μόνο έτσι θα επανακτήσουμε την αυθεντικότητα μας και θα ανακαλύψουμε εκ νέου τη ζωογόνο δύναμη της πολιτικής. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε και την αναγέννηση και ανόρθωση της οικονομίας, όπως πράξαμε το 1974, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια της εθνικής τραγωδίας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομική ισχύς αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής που θα οδηγήσει και στη λύτρωση του λαού μας με μια λύση στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα η δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, ένα άνεμο που θα σαρώσει τις στρεβλώσεις των πολιτειακών σχέσεων και τις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Οι αλλαγές είναι επιταγή. Για την Κύπρο, για κάθε μία και κάθε ένα από εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή θα προχωρήσουμε τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, ή θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τελική κατάληξη ένα κράτος αναποτελεσματικό και παράλυτο και ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χωρίς επαφή με την κοινωνία.

Η μάχη ενάντια στη συντήρηση, είναι μάχη δύσκολη. Όμως η μάχη πρέπει να δοθεί. Και αυτή τη μάχη οφείλουμε, όχι μόνο να τη δώσουμε, αλλά και να την κερδίσουμε. Με συγκεκριμένες δράσεις. Με δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας. Σύγκρουση με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Με βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα. Ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμετοχής του πολίτη, θωράκιση των θεσμών, διαφάνεια στα οικονομικά πολιτικών φορέων και προσώπων.

Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που βύθισαν στο πένθος και τα μαρτύρια το λαό μας. Σαράντα ένα χρόνια προσφυγιάς και βάναυσης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.  Χρόνια δίσεκτα με ανεκπλήρωτα οράματα και με άλυτο το Κυπριακό. Με αποτυχία επανειλημμένων μεσολαβητικών προσπαθειών και άκαρπων διακοινοτικών συνομιλιών.

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Η λύση του Κυπριακού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα και το μέγιστο χρέος μας προς το λαό και την πατρίδα. Η κατοχή και η διαίρεση δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση.

Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν. Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος. Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση. Επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. Την επιθυμούσαμε και την επιδιώκαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι, όμως, οποιαδήποτε λύση. Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας. Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.  Λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας δημιούργησε προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία, για μια διαφορετική, πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Οι διαχρονικές του θέσεις υπέρ της λύσης, αλλά και οι αρχικές του δηλώσεις και λογομαχίες με τους Ερτογάν και Νταβούτογλου, έτειναν να επιβεβαιώσουν τις αρχικές προσδοκίες. Χωρίς ωστόσο να έχουμε αυταπάτες για τον  καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για την προοπτική επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών. Ωστόσο, οι τελευταίες  απογοητευτικές του δηλώσεις,  αποτελούν στην πραγματικότητα μονότονη επανάληψη δηλώσεων, προσεγγίσεων και θέσεων προηγούμενων ηγετών της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αλλά και της Τουρκίας. Όπως και η άρνηση του να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιμένοντας σε μετάβαση του στα κατεχόμενα και η άρνηση προσέλευσης σε δεξίωση της Γερμανικής Πρεσβείας με απαίτηση εξίσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους .

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας δεν δικαιολογείται. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι άκρως ζημιογόνο, αφού δημιουργείται η εντύπωση στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δήθεν υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε την κινητοποίηση και τις πρωτοβουλίες  διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.

Θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας - μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση. Για να είναι η λύση, όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη.

Να καταστήσουμε ακόμα σαφές ότι το άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - Ε.Ε. προϋποθέτει  αδιαπραγμάτευτα την εκπλήρωση των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προετοιμασία ανοίγματος κεφαλαίων που είχε παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απαράδεκτη και προκλητική. Εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. υπόκειται σε εκβιασμούς από την Τουρκία με αφορμή το προσφυγικό.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων, αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού. Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων.  Αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας. Η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.  Να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος. Σαράντα ένα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία, 41 χρόνια κατοχής και παραβίασης των δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας, η εθνική συνεννόηση είναι επιταγή.

Θα πρέπει ακόμα η στρατηγική μας να λαμβάνει υπόψη τις αποσταθεροποιητικές και ανώμαλες εξελίξεις στην περιοχή. Με το απεχθές Ισλαμικό Κράτος και τη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αποσταθεροποίησης, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, επιβάλλεται η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.  Η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομούμε την εθνική μας στρατηγική.

Κυρίες και  κύριοι,

Σαράντα ένα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία του 1974, δεν αρκούν ούτε οι ιστορικές αναδρομές, ούτε οι συγκινησιακοί εγκλεισμοί σε λόγους και ρητορικές εξάρσεις. Το ζητούμενο, ως επιταγή της ιστορίας, ως διδαχή των τότε δραματικών γεγονότων και ως επιβαλλόμενη στάση απέναντι στο συνεχιζόμενο ακρωτηριασμό της πατρίδας μας, είναι η αντίσταση και σήμερα. Αντίσταση στη βία και την αυθαιρεσία. Αντίσταση στον εφησυχασμό και την επανάπαυση που καλλιεργούν οι σειρήνες μιας αντίληψης περί άλλων τυρβάζουσας. Αντίσταση στους κακούς εαυτούς μας που ρέπουν στην προσαρμογή, τη λήθη και την αμνησία. Αντίσταση στη φαλκίδευση της εθνικής και κρατικής κυριαρχίας από αποικιοκρατικής νοοτροπίας συμπεριφορές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. 

Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για τις υπέροχες θυσίες των ηρώων και των μαρτύρων της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Τελειώνοντας αυτή μου την παρέμβαση, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να πω λίγα λόγια πιο προσωπικά. Γι’ αυτά που νοιώθω, γι’ αυτά που θεωρώ ως προσωπικό χρέος, γι’ αυτά που προσδοκώ και ελπίζω. Να σας μιλήσω χωρίς στερεότυπες πολιτικές εκφράσεις και γλώσσα ξύλινη και άψυχη.

Θέλω λοιπόν να σας πω σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της παρακμής, ότι οραματίζομαι μια Κύπρο που να μπορεί να πιστέψει ξανά στον εαυτό της. Μια Κύπρο που να απορρίπτει τη στασιμότητα, τη μιζέρια, τη μεμψιμοιρία, την ήσσονα προσπάθεια, την παρακμή. Οραματίζομαι μια Κύπρο που να εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν χάσαμε την ψυχή μας.  Οραματίζομαι την Κύπρο της συλλογικής προσπάθειας, της δημιουργικής εργασίας, της νέας γενιάς που αμφισβητεί και ανοίγει δρόμους, της επιστημονικής αριστείας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της νέας ώθησης της οικονομίας μέσα σε περιβάλλον ανάπτυξης, υγιών κανόνων λειτουργίας της αγοράς και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Οραματίζομαι  την ανταπόκριση στο αίτημα των πολιτών που ζητούν από την πολιτική για μια ακόμα φορά ένα δρόμο ελπίδας.  Ένα δρόμο σιγουριάς για το μέλλον. Ένα νέο όραμα για τον 21ο αιώνα, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις για ελεύθερη Κύπρο, για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικολογική προστασία, μια νέα ποιότητα ζωής.

Να μετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία, με ειλικρίνεια και τόλμη. Αλλά και με την ψυχή των ιδεών, των στόχων και των επιδιώξεων μας.  Με την ιστορική μνήμη να είναι παρούσα, όχι ως στοιχείο διαίρεσης, αλλά ως στοιχείο συνάντησης και σύνθεσης. Επιδιώκοντας το μείζον που είναι η ιστορική, κοινωνική και πολιτική αποκατάσταση της προοπτικής και του μέλλοντος μας, ως ενιαίου χώρου αναφοράς.  Μιλούμε για την πατρίδα μας, μιλούμε για την Κύπρο, μιλούμε για την προσωπική και τη συλλογική μας ταυτότητα.

Σε αυτή την πορεία, σε αυτή την προσπάθεια, στους αναγκαίους αγώνες για μια Κύπρο του οράματος και των προσδοκιών μας απουσίες δεν επιτρέπονται. Έχουμε χρέος να πορευτούμε όλοι μαζί…

Στις σειρήνες της ηττοπάθειας, της υποταγής, της προσαρμογής, της στασιμότητας, της αδράνειας και της ενσωμάτωσης, απαντούμε με το παράγγελμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας:  «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».  Έτσι και εμείς.  Διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής. Ανοίγουμε τα αυτιά μας στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας. Δεν σταματούμε περιδεείς και ανήμποροι μπροστά στα τείχη. Προχωρούμε να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε. Έτσι παραγγέλλει σε όλους τους δυνατούς τόνους, το εθνικό μας χρέος, η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι ιστορικές μας ρίζες.

Γιατί, αγαπητοί φίλοι, ο κόσμος δεν επιβιώνει με Προκρούστες που θα ήθελαν την ιστορία αλλά και αρχές και αξίες, συντάγματα, θεσμούς και δικαστικά συστήματα, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες -τώρα και τις οικονομίες- ευθυγραμμισμένες στο σχήμα και τα δεδομένα της δικής τους κλίνης. Αντίθετα, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη εμπνευστών. Τα μεγαλειώδη στην ιστορία θέλουν γνώση, ιστορική ενόραση, κοινωνική ευαισθησία, πάθος για το δίκαιο του αδυνάτου, θέλουν τη συναρπάζουσα σύνθεση μεγάλου νου και μεγάλης ψυχής.

Χρέος μας λοιπόν και σήμερα να αποφύγουμε την προσαρμογή με τη διαίρεση και την κατοχή, την οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική οπισθοδρόμηση και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.  Αυτή είναι η οφειλόμενη ανταπόκριση στο χρέος απέναντι στη μακραίωνη ιστορία του λαού μας.

Να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ενότητας του λαού.
Το μήνυμα της οικονομικής ανασυγκρότησης και ευημερίας.
Το μήνυμα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Το μήνυμα της ελπίδας μιας καλύτερης ζωής.
Το μήνυμα ότι θα έλθει η ώρα της ιστορικής δικαίωσης, η ώρα της Κύπρου,
η ώρα της μίας και αδιαίρετης πατρίδας.

Όλοι μαζί να πορευτούμε κατά πως επιτάσσει ο Σικελιανός:
«Ομπρός παιδιά, και δεν βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος,
σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε από τη λάσπη».

Σας ευχαριστώ.
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS