ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Ιρλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων – 07/06/2022

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Ιρλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων – 07/06/2022

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Ferghaíl και αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Brendan Howlin και κ. Ruairí Ó Murchú, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, η κα Δημητρίου εξέφρασε λύπη για το ότι η έναρξη της επίσκεψης του φίλου Προέδρου στην Κύπρο σημαδεύτηκε από την είδηση για τον αδόκητο θάνατο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημείωσε η κα Δημητρίου, διακρινόταν για το ήθος, τον επαγγελματισμό και την εργατικότητά της, πάντοτε στο πλευρό των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Ο κ. Seán Ó Ferghaíl εξέφρασε εκ μέρους της αντιπροσωπίας και του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου ειλικρινή συλλυπητήρια προς την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Κυπριακό λαό για το θλιβερό αυτό γεγονός.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, στη βάση κοινών αρχών και των όμοιων χαρακτηριστικών τους, ως νησιώτικων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Σημειώθηκε δε η ιδιαίτερη σημασία της παρούσας επίσκεψης, μετά τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία Covid-19, η οποία, όπως τονίστηκε, θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.  

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη σταθερή στάση αρχών και τη στήριξη της Ιρλανδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τη σημαντική συμβολή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1964. Δυστυχώς, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, βιώνουμε εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια τις συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και γινόμαστε μάρτυρες των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αμετάθετος στόχος μας, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των νέων μας. 

Ο κ. Ó Ferghaíl διαβεβαίωσε την κα Δημητρίου ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Βουλής της Ιρλανδίας εξέφρασαν την εκτίμησή τους  για τη στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα του Brexit. Η Ιρλανδία, όπως και η Κύπρος, τόνισε ο κ. Ó Ferghaíl, έχει βιώσει το δράμα της διαίρεσης και της απώλειας ανθρώπινων ζωών και, κατά συνέπεια, η ενότητα και η ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας πρέπει να προστατευθούν. 

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα Δημητρίου και ο κ. Ó Ferghaíl τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου, ως τη μόνη οδό για την επίτευξη ειρήνης. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε τη θέση αρχών της Κύπρου στο ζήτημα της Ουκρανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο δράμα των Ουκρανών προσφύγων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη προετοιμασίας της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική διαχείριση των εκτεταμένων συνεπειών του πολέμου. Τονίστηκε, συναφώς,  η υπέρτατη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ενθάρρυνση της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην πολιτική ζωή. 

Aνακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων
Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022