ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Χαιρετισμός της ΠτΒ στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους μαχητές της αντίστασης και τους ήρωες της τουρκικής εισβολής - 15/07/2022

Χαιρετισμός της ΠτΒ στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους μαχητές της αντίστασης και τους ήρωες της τουρκικής εισβολής - 15/07/2022

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους μαχητές της αντίστασης και τους ήρωες της τουρκικής εισβολής - 15 Ιουλίου 2022 - Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας

Αγαπητέ συνάδελφε και πρόεδρε του Δημοκρατικού Κόμματος, 
Αγαπητέ πρόεδρε του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας,
Κυρίες και κύριοι,

Μέρες σαν τη σημερινή είναι μέρες πνιγηρές με μνήμες ανέστιες, θλιβερές, πνιγμένες στο αίμα την οδύνη και τον όλεθρο. Ταυτόχρονα, είναι μέρες απολογισμού και ανάληψης ευθυνών, μέρες αναδιάταξης, αλλά και απόδοσης τιμής σε όλους όσοι -γυναίκες και άντρες- υπερασπίστηκαν την πατρίδα με τα δικά τους μέσα, αλλά και με την ίδια τη ζωή τους.

Με αισθήματα βαθιάς λοιπόν συγκίνησης και σεβασμού τιμούμε σήμερα τη μνήμη των υπερασπιστών της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας τόσο κατά το πραξικόπημα όσο και κατά την τουρκική εισβολή, όσων έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, όσων μας άφησαν πλήρεις ημερών και όσων είναι ακόμα μαζί μας. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά τον Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας για την τιμητική αυτή πρόσκληση, αλλά και για την πρωτοβουλία να αποδώσει τη δέουσα συμβολική τιμή στους οικείους των αποβιωσάντων -κατά τον τελευταίο χρόνο- παλαίμαχων αγωνιστών και υπερασπιστών της πατρίδας μας. Πρωτίστως δε, συγχαίρω τον σύνδεσμο για την αφιέρωση της φετινής επετειακής εκδήλωσης στη γυναίκα της αντίστασης και της εισβολής, που άδοξα και σιωπηλά έχει συμβάλει με τη δική της δύναμη, ευφυία και καρτερία στον αγώνα του λαού μας, κουβαλώντας, η καθεμία, τον δικό της σταυρό.

Μιλώ για τις μαρτυρικές μητέρες, τις αδελφές και τις συζύγους των ηρωικών πεσόντων, των αγνοουμένων, των εκτελεσθέντων και των αδικοχαμένων αμάχων. Για τις τολμηρές γερόντισσες, που έκρυψαν, έθρεψαν και περιέθαλψαν στα σπίτια τους κατατρεγμένους στρατιώτες, με κίνδυνο της ίδιάς τους της ζωής. Για τις αγωνίστριες, που, παρότι βασανίστηκαν οικτρά, δεν πρόδωσαν και δεν κατέδωσαν τους συναγωνιστές τους. Για αυτές που εκριζώθηκαν βάναυσα και ξαναστέριωσαν τα σπιτικά τους στην προσφυγιά με γνώση και με προκοπή. Για τις απέλπιδες, που περίμεναν μάταια στους σταθμούς των λεωφορείων. Για εκείνες που απόκαμναν έξω από τις ξένες πρεσβείες με μια σκισμένη φωτογραφία στο χέρι. Για εκείνες που τους έκλεψαν τα ανήλικα παιδιά τους μέσα από τα χέρια, για να δοθούν αυτά βορά σε άτεκνες οικογένειες στην Τουρκία. Για τις ηρωικές ακρίτισσες της Καρπασίας, θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων της φυλής. Για τις εγκλωβισμένες μας δασκάλες, που υπέστησαν τα πάνδεινα, προκειμένου να διατηρήσουν άσβεστη την ελληνική αγωγή μας και παιδεία. Για τις μαχητικές γυναίκες του θρυλικού αντικατοχικού κινήματος «Οι γυναίκες επιστρέφουν», που βρέθηκαν αντιμέτωπες σώμα με σώμα με τον πάνοπλο Τούρκο εισβολέα.

Μιλώ ακόμα γι’ αυτές που τους τραβούσαν τις θυγατέρες τους μέσα από τα χέρια. Για ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας για το οποίο δεν έχει γραφτεί ποτέ καμιά χρυσή σελίδα δόξας και ηρωισμού. Για τις γυναίκες που βίωσαν τη βαρβαρότητα του βιασμού. Για τις γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που εκτελέσθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να παραδοθούν στις κτηνώδεις βουλές των δημίων τους. Για εκείνες που δεν άντεξαν κι έδωσαν οι ίδιες τέλος στη ζωή τους. Για εκείνες που έμειναν, τις σύγχρονες Τρωαδίτισσες, που τους όρισε η μοίρα να θρηνούν τα έργα των θεών και των ανθρώπων.

Σε όλες αυτές τις άδοξες νεκρές, επώνυμες και ανώνυμες, σε όλες τις καρτερικές ζωντανές, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας και υποκλινόμαστε στη θυσία τους. Εκφράζουμε παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοούμενων συμπατριωτών μας. Το χρέος της πολιτείας απέναντί τους είναι βαρύ, βαρύτατη δε η ευθύνη όλων μας απέναντι στην αναχαίτιση των διαρκών  τουρκικών  προκλήσεων  και  την  ανακίνηση  της  διαδικασίας  επίλυσης  του εθνικού μας προβλήματος, με αγωνιστικότητα και ομοψυχία. «Με λογισμό και μ’ όνειρο»,  κατά  τον  εθνικό  μας  ποιητή.  Κι ίσως το βίωμα αυτής της μεταφυσικής που περιγράφει στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ο Διονύσιος Σολωμός, εκείνης που θρέφει τις μεγάλες ώρες και ετοιμάζει τις μεγάλες πράξεις, να ’ναι στ’ αλήθεια σωτήρια για τη ζωή που μάχεται με τη φθορά και την ψυχή που ξενυχτά υφαίνοντας ύμνους στην ανθρώπινη δύναμη. Όπως γράφει ο μεγάλος μας ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης στο ποίημά του «Νυμφίου Αγνοουμένου»: 

Δε την νύχταν 
που ξαγρυπνά μιτά μου τζαι λαλεί μου
«Άντεξε, Πηνελόπη μου, τζι αντέχεις».

Σας ευχαριστώ.