ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η ΠτΒ συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του Πολωνικού Κοινοβουλίου για την προστασία γυναικών και παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία - 20/04/2022

Η ΠτΒ συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του Πολωνικού Κοινοβουλίου για την προστασία γυναικών και παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία - 20/04/2022

Τις πρωτοβουλίες των εθνικών κοινοβουλίων για την προστασία των γυναικών και των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία είχε την ευκαιρία να συζητήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου σε ειδική συνεδρίαση του πολωνικού κοινοβουλίου που διεξήχθηκε στη Βαρσοβία το βράδυ της Μ. Τετάρτης.

Η κ. Δημητρίου έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη αποστολή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συγκινητική συνομιλία με μικρό κορίτσι που της ζήτησε να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε παιδιά τα οποία είναι ασυνόδευτα, έχουμε γυναίκες οι οποίες είναι μόνες τους χωρίς να γνωρίζουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι και σήμερα ειδικά στη διεθνή έκθεση συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά τα άτομα διεκδικούν ένα μέλλον, μια πατρίδα και επιλέγουν σε ποιο λεωφορείο θέλουν να πάνε. Για τη χώρα επιλογής τους, είτε Γερμανία, όπου αντιλαμβάνομαι πάνε οι πλείστοι, είτε μια άλλη χώρα».

Αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του πολωνικού κοινοβουλίου για τη συγκλονιστική, όπως τη χαρακτήρισε, εμπειρία, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι στην ομιλία της κατά τη συνεδρία είπε ότι «για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια συνειδητοποιώ τι πέρασαν οι δικοί μας γονείς και οι δικοί μας παππούδες και γιαγιάδες όταν μας έλεγαν ότι έφυγαν με μία βαλίτσα, ένα ζευγάρι παπούτσια επειδή εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».

Σχετικά με τις εργασίες της συνόδου, η κ. Δημητρίου είπε πως «κάθε πρόεδρος, εκφράζοντας τα δικά της αισθήματα για το πώς έζησε την εμπειρία, μετέφερε το τι ακριβώς έγινε από πλευράς κοινοβουλίων σε κάθε η χώρα η οποία παρίσταται σήμερα σε αυτή τη σύσκεψη και μαζί αποφασίσαμε ή εισηγηθήκαμε για κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες μπορεί να γίνουν, κυρίως για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της φρικαλεότητας».

«Έχουμε ήδη συζητήσει τη δημιουργία ενός διαδικτύου που θα μπορούν ειδικότερα με την ουκρανική γλώσσα να βοηθηθούν, είναι πολύ λίγα τα άτομα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη δεδομένη στιγμή, να στηθούν μηχανισμοί έστω διαδικτυακοί για την εκμάθηση και συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών, όπως επίσης να τύχει υλοποίησης το ψήφισμα του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Απριλίου σε συνεργασία των κρατικών, κοινοβουλευτικών και τοπικών αρχών της κάθε χώρας για να μπορέσουμε πραγματικά να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους», συμπλήρωσε σχετικά.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως πολλά μπορούν να γίνουν, ενώ προσέθεσε πως «κλείσαμε ραντεβού σε δύο μήνες για να μπορέσουμε ακριβώς να δούμε πώς προχωρούν όλα αυτά που συζητήσαμε και ειδικότερα ως γυναίκες πρόεδροι των Βουλών να δώσουμε το δικό μας ξεχωριστό μήνυμα ότι κατανοούμε περισσότερο από ποτέ πως χρειάζεται να στηριχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ειδικότερα οι γυναίκες και τα παιδιά».

«Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επιτήδειοι σε αυτή την όλη κατάσταση, έχουμε θύματα εμπορίας προσώπων, έχουμε θύματα βασανισμών, σεξουαλικής κακοποίησης, όλα αυτά είναι ιστορίες που πρέπει να βγουν προς τα έξω και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να στηριχθούν με όποιο τρόπο μπορούμε», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - 20/04/2022