ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η ΠτΒ δέχθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας - 04/05/2022

Η ΠτΒ δέχθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας - 04/05/2022

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ondřej Benešík και σε αυτή συμμετέχουν τα Μέλη, κα Marie Pošarová και κ. Martin Exner. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο κ. Vladimir Němec.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αταλάντευτη προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι οποίες αποκτούν πρόσθετη σημασία, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση.

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκλονιστική όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατη επίσκεψή της στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, στο πλαίσιο Συνάντησης των γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Κύπρος, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, κατανοεί καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή καθώς τα βιώνει εδώ και 48 χρόνια. Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, τόνισε η κα Δημητρίου, μας αφορούν όλες και όλους καθώς οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να υπερασπιστούμε σθεναρά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, αντιμετωπίζοντας συντονισμένα σε συλλογικό επίπεδο κάθε προσπάθεια παραβίασης τους από όπου και αν προέρχεται.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της μετανάστευσης, η κα Δημητρίου σημείωσε πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα κατ’ αναλογίαν πληθυσμού στην ΕΕ σε υποδοχή μεταναστών και αιτητών ασύλου,  καθώς είναι θύμα της εργαλειοποίησης του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος από την Τουρκία η οποία συστηματικά διοχετεύει άτομα μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα από συλλογικές αποφάσεις και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής της τσεχικής αντιπροσωπίας, κ. Benešík, επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών της χώρας του στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε τη στήριξη της Τσεχίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος προς εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αναφερόμενος στην επικείμενη Τσεχική Προεδρία της ΕΕ κατά το 2ο εξάμηνο του 2022 και στα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί, ο κ. Benešík σημείωσε την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις αυξημένες προσφυγικές ροές που δέχεται η χώρα του, τονίζοντας ότι η Τσεχία χρειάζεται οικονομική και τεχνική υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει. 

Η κα Δημητρίου και ο κ. Benešík εξέφρασαν από κοινού βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Τσεχίας τόσο στο κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και ευρύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Benešík σημείωσε ότι θα εργαστεί σθεναρά, ώστε να επανασυσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ομάδα Φιλίας Τσεχίας – Κύπρου στο Τσεχικό Κοινοβούλιο. 

Τέλος, η κα Δημητρίου και ο κ. Benešík αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης για αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων παραπληροφόρησης (fake news), ώστε να προστατευθούν οι θεσμοί και τα άτομα που τους υπηρετούν από φαινόμενα ασυδοσίας και κανιβαλισμού και να θωρακιστεί η δημοκρατία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη 4 Μαΐου 2022