ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Επιμνημόσυνος λόγος της ΠτΒ στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αγίου Μάμαντος Ανδρέα Δημητρίου και Μιχαήλ Κουκκή - 08/05/2022

Επιμνημόσυνος λόγος της ΠτΒ στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αγίου Μάμαντος Ανδρέα Δημητρίου και Μιχαήλ Κουκκή - 08/05/2022

Επιμνημόσυνος λόγος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αγίου Μάμαντος Ανδρέα Δημητρίου και Μιχαήλ Κουκκή (Κυριακή, 8 Μαΐου 2022, 8.30 π.μ., Ιερός Ναός Αγίου Μάμαντος, Λεμεσός)

Σεβαστό ιερατείο
Aξιότιμοι κύριοι βουλευτές και κυρίες βουλεύτριες,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς,
Κύριε αντιπρόσωπε της Αστυνομίας Κύπρου,
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Μάμαντος,
Σεβαστοί συγγενείς και λοιπά μέλη της οικογενείας,
Κυρίες και κύριοι,

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.  Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες -μα ούτε βήμα πίσω».

Έχοντας στον νου τους στίχους αυτούς του Τάσου Λειβαδίτη, τιμούμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στον ιερό τούτο χώρο, δύο λεβέντες της ηρωομάνας Κύπρου, που αγωνίστηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Άγγλους κατακτητές και θυσιάστηκαν για τον τόπο μας.  Τιμούμε και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας τους, τον Ανδρέα Δημητρίου και τον Μιχαήλ Κουκκή.

Δύο παλικάρια  που, αφού πρώτα μέτρησαν το μπόι τους με το μέτρο της αγάπης προς την πατρίδα, γαλουχημένοι με τα μεγάλα ιδεώδη και τις  αξίες της ελληνικής φυλής, έδωσαν τον ιερό όρκο της ΕΟΚΑ και με πνεύμα ηρωικό και πίστη απόλυτη στην ιδέα της ελευθερίας υπηρέτησαν την πατρίδα τους και έδωσαν γι’ αυτή την ίδια τη ζωή τους. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Μάμαντος για την πρόσκλησή τους να εκφωνήσω τον επιμνημόσυνο λόγο για τους ήρωες Ανδρέα Δημητρίου και Μιχαήλ Κουκκή.  Με τον δέοντα σεβασμό εκφράζω τις ευχαριστίες μου και προς τις οικογένειες των ηρώων, οι οποίες μου παραχώρησαν αυτή τη μεγάλη τιμή: Να μιλήσω για το ήθος και την προσφορά του Ανδρέα και του Μιχάλη   προς την πατρίδα.  Γιατί, κυρίες και κύριοι, μόνο τιμή και δέος μπορούμε να νιώθουμε, όταν μιλάμε για τους ήρωες της Κύπρου μας. Για τις ηρωικές τους πράξεις και τη θυσία τους.

Ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν τότε είκοσι ενός χρονών.  Ως γραμματέας της συντεχνίας των αχθοφόρων της ΣΕΚ στην Αμμόχωστο, διακρινόταν για την εργατικότητα και την πρωτοβουλία του, αλλά και για τη φιλοπατρία του.  Εντάχθηκε από τους πρώτους στη δύναμη της ΕΟΚΑ και ανέπτυξε σημαντική αγωνιστική δράση με τις ομάδες της Αμμοχώστου.

Επιστέγασμα της δράσης του ήταν η αρπαγή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες του λιμανιού της Αμμοχώστου στις αρχές του Δεκέμβρη του 1955, τα οποία προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες.  Σε μια επιχείρηση κατά την οποία είχε οδηγίες να εκτελέσει έναν Άγγλο πράκτορα, ο ήρωας Ανδρέας Δημητρίου βρέθηκε αντιμέτωπος με Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι κατάφεραν να τον συλλάβουν, όταν το όπλο του έπαθε εμπλοκή.  Τον έκλεισαν στις Κεντρικές Φυλακές και τον καταδίκασαν σε θάνατο διά απαγχονισμού.  Απαγχονίστηκε μαζί με τον ήρωα Μιχαλάκη Καραολή στις 10 Μαΐου 1956. Ήταν οι πρώτοι από τους απαγχονισθέντες ήρωές μας κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίοι ενταφιάστηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ο Μιχάλης Κουκκής γεννήθηκε το 1922 στο Πραστειό Αμμοχώστου.  Σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατατάχθηκε στον βρετανικό συμμαχικό στρατό και πολέμησε  στο πλευρό και της Ελλάδας κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Με την έναρξη του αγώνα το 1955, σε ηλικία τριάντα τριών χρονών, ο Μιχάλης στρατεύτηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ.  Διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι του, όπου μαζί με τη σύζυγό του Αθηνά, μυημένη και αυτή στον αγώνα, φιλοξενούσαν πολλούς αγωνιστές, περιλαμβανομένου και του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου.  Συμμετείχε επίσης στην κατασκευή χειροβομβίδων και ναρκών, τις οποίες έκρυβαν στο κρησφύγετο και τις διένειμαν στις αντάρτικες ομάδες, ενώ ενεργούσε ως σύνδεσμος και οδηγός.  Για τη συμμετοχή του στον αγώνα και τη δράση του προδόθηκε τον Ιανουάριο του 1957, οπότε, για να διαφύγει από τους Άγγλους, επέλεξε να βγει αντάρτης στο βουνό.  Έχασε τη ζωή του υπέρ πίστεως και πατρίδος σε μάχη εναντίον των αποικιοκρατών, όταν η καρδιά του έπαψε να χτυπά από ανακοπή στις 7 Οκτωβρίου 1958.  Η σύζυγος του Αθηνά Κουκκή συνέχισε την ενεργό δράση της στην ΕΟΚΑ και την προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα μέχρι και τη λήξη του.

«Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια σα να στεκόσουνα μπροστά σ’ ολάκαιρο το μέλλον.  Να μπορείς, απάνω απ’ την ομοβροντία που σε σκοτώνει εσύ ν’ ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

Τέτοιοι άνθρωποι ήταν οι ήρωές μας, που τιμούμε σήμερα.  Γεννήθηκαν σε χώματα ιερά, κοίταξαν τον θάνατο κατάματα και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά, τις αξίες, τους συνανθρώπους τους, με τους αγωνιστικούς παιάνες των συναγωνιστών τους να αντηχούν σε όλο το νησί και στις ετοιμοθάνατες καρδιές τους.

Ελληνίδες και Έλληνες, 

Η πατρίδα μας διάγει δύσκολες ώρες και ήρθε η ώρα να αναλάβουμε και εμείς όλοι και όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν. Η κατοχική  Τουρκία, αποθρασυσμένη από την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, απεργάζεται τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Τόσο επί εδάφους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Την ίδια στιγμή  η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας θέτει ως προϋπόθεση  για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις την αναγνώριση, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ψευδοκράτους.  Οι ώρες είναι κρίσιμες και καλούμαστε, λαός και ηγεσία,  να συσπειρωθούμε.  Η εθνική ενότητα, η ομόνοια και η ομοψυχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.  Την εξεύρεση μιας λύσης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ειδικότερα, την περίοδο αυτή που η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και η ανθρωπότητα κρατάει την ανάσα της,  επιβάλλεται όσο ποτέ να χειριστούμε το εθνικό μας θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, καθώς  η Τουρκία εκμεταλλευόμενη, ως επιτήδειος ουδέτερος,  τις  συγκυρίες  προωθεί τον επιθετικό της αναθεωρητισμό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  .

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στις απερχόμενες και στις επερχόμενες γενιές.· Να  μην προδώσουμε,  να μην αναιρέσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας, υποθηκεύοντας  έτσι και το μέλλον των παιδιών μας. 

Ανδρέα και Μιχάλη…     
Αιωνία σας η μνήμη, αθάνατοι!