ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια για την Ζέτα Αιμιλιανίδου - 09/06/2022

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια για την Ζέτα Αιμιλιανίδου - 09/06/2022

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την Ζέτα Αιμιλιανίδου, Συνεδρία ολομέλειας 9ης Ιουνίου 2022

Αρχίζουμε τη σημερινή συνεδρία με αναφορά στον αδόκητο χαμό της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου ως οφειλόμενης τιμής στη γυναίκα πολιτικό που στην εννεαετή πορεία της στο αξίωμα της υπουργού, στο ομολογουμένως καίριο και πολύ απαιτητικό υπουργείο εργασίας και πρόνοιας μέσα από την αφοσίωση στο καθήκον, τη σκληρή δουλειά και την προσωπική της ευαισθησία για τον πολίτη, όχι μόνο κατέρριψε κάθε στερεότυπο αλλά επιπλέον κατέστη πρότυπο πολιτικού, που με τις εύστοχες, καίριες και αποτελεσματικές της παρεμβάσεις διεύρυνε το κράτος πρόνοιας, ενδυνάμωσε το θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο και τα εργασιακά δικαιώματα, συνέβαλε στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων και στη θεμελίωση εργατικής ειρήνης και απέτρεψε την εργατική αποσταθεροποίηση σε καιρούς δύσκολους. 

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Cyprus Institute of Marketing.  Ως λειτουργός της δημόσιας υπηρεσίας ανήλθε ιεραρχικά σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου και έφτασε στη θέση της Διευθύντριας Τελωνείων, της Εφόρου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.  Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.  Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συμβολή της στη σύνταξη καίριων για το κράτος νομοθεσιών, με κυριώτερες την τελωνειακή νομοθεσία, τη νομοθεσία για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 

Ως γενική διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο ολοκλήρωσης με επιτυχία του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες Περιοχές της Κύπρου και υπήρξε πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των αιτήσεων των εταιρειών όσον αφορά τα πέντε τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.  

Το 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο αξίωμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ίδιο αξίωμα διορίστηκε εκ νέου για δεύτερη θητεία το 2018, το οποίο υπηρέτησε άοκνα μέχρι τον θάνατό της.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν υπήρξε μόνο μία και άξια δημόσια λειτουργός και ικανότατη αξιωματούχος της Εκτελεστικής Εξουσίας.  Υπήρξε επίσης μία πολύ στενή και πολύτιμη συνεργάτιδα του νομοθετικού σώματος, που με την παρουσία της στη Βουλή και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όποτε εκαλείτο και υπό οποιαδήποτε ιδιότητά της, συνέβαλλε με την πείρα, οξυδέρκεια και ευελιξία της στην υπερπήδηση εμποδίων, στη σύζευξη διιστάμενων απόψεων, στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων,  με ένα μόνο κοινό παρονομαστή, τον άνθρωπο που χρήζει στήριξης, στο πλαίσιο μίας δικαιότερης κοινωνίας.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον δημόσιο βίο και βαριά παρακαταθήκη για τους συνεχιστές της και για όλους εμάς.

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη της.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία της η μνήμη!