ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην απονομή των Cyprus Education Leaders Awards 2021 - 28/09/2021

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην απονομή των Cyprus Education Leaders Awards 2021 - 28/09/2021

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην απονομή των Cyprus Education Leaders Awards 2021 - Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 7.00 μ.μ., Lemon Park

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της BOUSSIAS Cyprus να παραστώ στην απονομή των Cyprus Education Leaders Awards 2021, καθώς η τελετή απονομής των συγκεκριμένων βραβείων αφορά την παιδεία, που συνιστά αναμφίβολα το σημαντικότερο εφόδιο κάθε ανθρώπου και το θεμέλιο κάθε κοινωνίας.  Η παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες, διευρύνει τους ορίζοντες και αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και τη δημιουργική σκέψη του ανθρώπου προσφέροντάς του τη δυνατότητα για σπουδαίες πνευματικές και όχι μόνο, αναζητήσεις και κατακτήσεις.  Αν θα έπρεπε λοιπόν να επενδύσουμε σε κάτι, αυτό ας είναι η παιδεία, για να έχουμε μέλλον ως τόπος και ως κοινωνία και εδώ έγκειται η ευθύνη όλων μας.

Κυρίες  και κύριοι,

Εδώ και δύο χρόνια η εκπαίδευση επιφορτίστηκε με δύσκολο ομολογουμένως έργο, συνεπεία των πρωτόγνωρων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, η οποία άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Το γεγονός αυτό, αλλά και οι προκλήσεις εν γένει της σύγχρονης εποχής σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, και στην εκπαίδευση, καταδεικνύουν εμφανώς την ανάγκη καθιέρωσης καινοτόμων και ευέλικτων πρακτικών για εύκολη προσαρμογή σε αλλαγές που συμβαίνουν αιφνιδίως και φέρνουν τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση και στη ζωή μας. 

Εξάλλου, ας έχουμε υπόψη μας ότι μέσα από πρωτόγνωρες συνθήκες ή πρωτοφανείς δυσκολίες, μπορεί να είναι ευκαιρία ή αφορμή να εξαναγκαστούμε πιο γρήγορα και άμεσα να προβούμε σε τομές και ριζοσπαστικές πολλές φορές αποφάσεις, για τις οποίες αμελήσαμε ή καθυστερήσαμε.
     
Φίλες και φίλοι, 

Το διακύβευμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στον τόπο μας δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναμόρφωση των σχολείων και πανεπιστημίων μας, ώστε να καταστούν σύγχρονα και ευέλικτα, για μια παιδεία που θα κατακτά τη γνώση και θα πλάθει την κριτική σκέψη και άποψη.  Χρειαζόμαστε χώρους όπου η  αριστεία δε θα  συνιστά ελιτισμό αλλά ευγενή επιδίωξη, καθώς η αριστεία ως μέσο καινοτομίας και ανάπτυξης, αλλά και ως στάση ζωής αποτελεί μοναδική επένδυση για το μέλλον της ανθρωπότητας, για το μέλλον που χρειάζεται  και πρέπει να διασφαλίσουμε.  Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σωστά και υγιή πρότυπα, που με τη σειρά τους δημιουργούν πολλαπλασιαστικές δυνάμεις, για να σπρώχνουν την κοινωνία και τον τόπο μπροστά. 

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή θερμά να συγχαρώ την BOUSSIAS Cyprus για την αποψινή άρτια διοργάνωση απονομής βραβείων και να ευχαριστήσω όλες και  όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον νευραλγικής σημασίας χώρο της εκπαίδευσης.
 
Η απονομή των βραβείων, κατά την αποψινή τελετή, συνιστά αναγνώριση και επιβράβευση του έργου ανθρώπων που διακρίθηκαν, με σκληρή δουλειά, για τις εκπαιδευτικές ιδέες, δράσεις και πρωτοβουλίες τους. 

Συγχαίρω θερμά τις νικήτριες και τους νικητές, καθώς και όλους όσους έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και τους εύχομαι από καρδιάς πολλές επιτυχίες στο μέλλον για το καλό της εκπαίδευσης και του τόπου.

Σας ευχαριστώ πολύ.