ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Χαιρετισμός ΠτΒ στην Τελετή βράβευσης Διαγωνισμού Παραγωγής Γραπτού Λόγου για ευρωπαϊκά θέματα για μαθητές Β΄Λυκείου - 24/09/2021

Χαιρετισμός ΠτΒ στην Τελετή βράβευσης Διαγωνισμού Παραγωγής Γραπτού Λόγου για ευρωπαϊκά θέματα για μαθητές Β΄Λυκείου - 24/09/2021

Τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 4ο και 5ο Διαγωνισμό Παραγωγής Γραπτού Λόγου για ευρωπαϊκά θέματα για μαθητές της Β΄ Λυκείου - [Σπίτι της ΕΕ στην Κύπρο (εξωτερικός χώρος εκδηλώσεων), 24 Σεπτεμβρίου 2021, 11.00 π.μ.]

Αγαπητέ κύριε ευρωβουλευτή,
Αγαπητέ κύριε επικεφαλής και αγαπητοί λειτουργοί του Γραφείου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο,
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας στην  τελετή βράβευσης των μαθητριών και των μαθητών σχολείων της Β΄ Λυκείου που διακρίθηκαν στον 4ο και στον 5ο Διαγωνισμό Παραγωγής Γραπτού Λόγου για ευρωπαϊκά θέματα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα μου.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ σε αυτή την τελετή και να βραβεύσω τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου μας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο που, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, διοργανώνει τον διαγωνισμό εδώ και πέντε συναπτά έτη. 

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρώ ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν, αλλά και διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς αυτούς, προέρχονται από σχολεία όλων των επαρχιών του νησιού μας.  

Κληθήκατε να αναδείξετε το ταλέντο σας στον γραπτό λόγο, γράφοντας για θέματα που αφορούν άμεσα, όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλη την υφήλιο, όπως είναι η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση και ο ρόλος των νέων στην αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα αναγκαίο πράσινο μέλλον.   Φέτος ειδικότερα κληθήκατε να αναπτύξετε τις ιδέες σας σχετικά με τις ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει θέσει η πανδημία στην ψηφιακή τεχνολογία και πώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε έθεσαν τις βάσεις για το μελλοντικό ψηφιακό σχολείο.  Ο κορωνοϊός, αυτός ο αόρατος εχθρός, πλήττει καθημερινά και παγκοσμίως την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας.  Ωστόσο, οι νέες συνθήκες στις οποίες ζούμε ανέδειξαν την ανάγκη για τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη, προκειμένου να διευκολυνθεί, ανάμεσα σε άλλα, και η τηλεκπαίδευση.

Κατανοώ πλήρως τις δυσκολίες που είχατε να αντιμετωπίσετε και αντιμετωπίζετε, καθώς η περίοδος που διανύουμε τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκτιμώ ότι η δική σας ηλικία / γενιά ίσως να έχει πληγεί πολύ περισσότερο αφού ο σωματικός και ψυχολογικός περιορισμός σε μια ευαίσθητη τέτοια ηλικία επέφερε σαφές και πολλαπλό αντίκτυπο.  Είναι όμως επιτεύγματα όπως τα δικά σας που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι σε θέση να καταφέρει πολλά πράγματα, ακόμη και αν οι συνθήκες γύρω του δε βοηθούν.

Είστε νέα άτομα που ξέρετε να παλεύετε και να διεκδικείτε αυτά που σας αξίζουν και για αυτό ειλικρινά σας συγχαίρω και δηλώνω περήφανη. Να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα και να είστε βέβαιοι και βέβαιες ότι δε θα χάσετε.  Η επιτυχία θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη ζωή, αν συνεχίσετε να επιδεικνύετε τον ίδιο ζήλο, την ίδια επιμονή και υπομονή.  Είμαι σίγουρη ότι σε αυτό τον αγώνα θα έχετε συνοδοιπόρους τόσο τις οικογένειές  σας όσο και τους καθηγητές σας. Πραγματικά, και η δική τους συνεισφορά είναι αξιέπαινη, καθώς προσπαθούν με κόπο και υπομονή να σας προσφέρουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, για να μπορέσετε να πετύχετε.

Αγαπητά μου παιδιά,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ και πολύ περισσότερο να σας εκφράσω την υπερηφάνεια που αισθάνομαι για εσάς, το μέλλον της Κύπρου μας. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων ενθαρρύνουμε και επικροτούμε τέτοιου είδους διαγωνισμούς που στοχεύουν στην ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών και που αναδεικνύουν αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τα οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να είστε σίγουροι ότι θα έχετε την αμέριστη υποστήριξή μου στις προσπάθειές σας και, ως Βουλή, θα στηρίξουμε τον αγώνα σας προς κατάκτηση της γνώσης. Είναι άλλωστε χρέος δικό μου, αλλά και όλης της πολιτείας, να είμαστε αρωγός σε τέτοιου είδους δημιουργικές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε και να επαινούμε τους αρίστους.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και πολλές άλλες ευκαιρίες διάκρισης και να μην ξεχνάτε “να αγαπάτε την ευθύνη… να νιώθετε ότι αν δε σωθεί ο κόσμος, εσείς θα φταίτε, μοναχά εσείς…”.

Σας ευχαριστώ.