ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η ΠτΒ κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Andrea Cavallari - 29/09/2021

Η ΠτΒ κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Andrea Cavallari - 29/09/2021

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Andrea Cavallari.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών που τηρεί η Ιταλία στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Αναφερόμενη στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η  κα Δημητρίου τόνισε τη βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και τερματισμό της κατοχής.  

Ο Ιταλός Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών και τη στήριξη της χώρας του, τόσο όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε η επέτειος των 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιταλίας και υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των μεταξύ τους σχέσεων και της συνεργασίας, ως νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε πολλούς τομείς, ειδικότερα σε θέματα μετανάστευσης. Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε την εργαλειοποίηση από την Τουρκία του μεταναστευτικού και τη μεθοδευμένη προώθηση μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.  

Σημειώθηκε ειδικότερα η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ιταλίας σε διάφορα επίπεδα. Τονίστηκε συναφώς η σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τόσο όσον αφορά τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις όσο και την προώθηση καίριων διεθνών θεμάτων. Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η πανδημική κρίση κατέδειξε την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και συνέργειας και τόνισε την ετοιμότητά της και της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων σε αυτό το πλαίσιο. 

Ανταλλάγηκαν, εξάλλου, απόψεις για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιοποίηση και ο πολιτισμός, καθώς και η κατάσταση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας στις δύο χώρες. 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021