ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 28/09/2021

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 28/09/2021

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κα Ylva Johansson.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς  για άμεση επανέναρξη συνομιλιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που λαμβάνει από την ΕΕ η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων. Επισημαίνοντας ότι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, η κα Δημητρίου στηλίτευσε την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων και την άρνηση της χώρας αυτής να συνεργαστεί. Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε  την Ευρωπαία Επίτροπο ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχει στήριξη στους δικαιούχους ανθρωπιστικής προστασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, οι μεγάλοι αριθμοί μεταναστών που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος, δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες αυτές. 

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να διασφαλίζεται η αλληλεγγύη και ο δίκαιος καταμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος δέχεται μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, επισήμανε την ανάγκη επίτευξης προόδου σε ό,τι αφορά το Νέο Σύμφωνο, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες μετεγκατάστασης και να διευκολυνθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις. Η κα Johansson τόνισε τη σημασία αποτροπής παράτυπων αφίξεων, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών μη δικαιούχων προστασίας στις χώρες προέλευσής τους. Η κα Johansson σημείωσε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Κύπρο όσον αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης από πλευράς της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. 

Συζητήθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για θετική συμβολή στην προστασία ευάλωτων ομάδων και στην αποτροπή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021