RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια της Βουλής - 31/5/2019

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια της Βουλής - 31/5/2019

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ 

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:
Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να συγχαρώ εκ μέρους του Σώματος τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν, προς όφελος της Κύπρου, αλλά και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οποιωνδήποτε δημοκρατικών ελλειμμάτων στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυριανή μέρα αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αρχίζει η εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, αλλά και στον τομέα των κοινωνικών παροχών γενικότερα. Για την πραγματοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκ μέρους της οποίας εύχομαι την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου, παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα παρουσιαστούν.


 Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ιδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:
«Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κατ’ εξοχήν Οργανισμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην  ευρωπαϊκή ήπειρο.  Η σημαία του Οργανισμού κυματίζει σήμερα, τιμής ένεκεν, έξω από το Κοινοβούλιό μας. Κατά την πορεία ζωής του, το Συμβούλιο της Ευρώπης  μέσα από διεθνείς συμβάσεις, τις δράσεις και τις ενέργειές του, έκανε σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, τη δημοκρατία και την έννομη τάξη και ειδικότερα την ελευθέρια της έκφρασης και των ΜΜΕ, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ισότητα, την προστασία των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Έχει επίσης διοργανώσει εκστρατείες για σημαντικά θέματα, όπως η προστασία των παιδιών, η ρητορική μίσους, η ενδοοικογενειακή βία, τα ίσα δικαιώματα. Συνδράμει, δε, τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Στις 24 Μαΐου συμπληρώθηκαν επίσης 58 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως το 16ο Μέλος του Οργανισμού, που σήμερα αριθμεί 47 κράτη μέλη.  Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτηση σημαντικά ψηφίσματα για την ανάγκη διαφύλαξης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, για καταδίκη του ψευδοκράτους, για τα θέματα του εποικισμού, των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, των προσφύγων, της τύχης των αγνοουμένων κ.ά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, εξάλλου, έχει λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις για την Κύπρο.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης,  από το 1961 έως σήμερα,  που μέσα από την έντονη δράση τους,  συμβάλλουν πολλές φορές καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αποφάσεων της Συνέλευσης αλλά και για τα σημαντικά αξιώματα που κατέλαβαν κατά καιρούς.»
 
Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μεταξύ των ετών 1916 και 1923 εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου υπέστησαν συστηματικά κάθε μορφής βαρβαρότητα από τους Νεοτούρκους του Μουσταφά Κεμάλ, με στόχο την εξολόθρευσή τους και τον βίαιο εκτοπισμό κάθε ελληνικού στοιχείου από την περιοχή.  Η τουρκική επιθυμία για εθνοκάθαρση και βίαιο επεκτατισμό της νέας Τουρκίας οδήγησε στον σφαγιασμό τριακόσιων πενήντα τριών χιλιάδων Ποντίων και τον ξεριζωμό άλλων τετρακόσιων χιλιάδων.  Η Τουρκική Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά τη διάπραξη της γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι οι απώλειες αυτές οφείλονται σε πολέμους και διάφορες ασθένειες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχοντας από το 1994 αναγνωρίσει με ομόφωνο ψήφισμά της τη γενοκτονία των Ποντίων, εκφράζει για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή της στον αγώνα της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και καταδίκη της ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
Παρακαλώ όπως τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων.
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)
Αιωνία τους η μνήμη.»

 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2020
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS