RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» -13/11/2018 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» -13/11/2018 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» -13/11/2018 

Όπως καταδεικνύει η ιστορία του πλέον βίαιου αιώνα, του 20ού, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εύκολα επαναλαμβάνονται, αν η μνήμη δε μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. Αν όσοι τα έχουν διαπράξει τα αρνούνται. Αν όσοι τα έχουν παρακολουθήσει ή τα έχουν πληροφορηθεί δεν τα αναγνωρίζουν. Και αν όσοι τα έχουν βιώσει ως θύματα επιλέγουν τη σιωπή και τη λήθη ως αντίδοτο στις αιμάσσουσες πληγές τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επιλέγει την αναγνώριση, τη συντήρηση της μνήμης και τη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Γι’ αυτό πρώτη από όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης αναγνώρισε με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1975.  Γι’ αυτό με ψήφισμά της αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ποντίων το 1994. Γι’ αυτό το 2015 ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γι’ αυτό διοργανώνει εκθέσεις, όπως «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική – ειδησεογραφική μαρτυρία», «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» και «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», που εγκαινιάσαμε την περασμένη εβδομάδα στην Πύλη Αμμοχώστου. Γι’ αυτό φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, όπως αυτή που θα παρακολουθήσουμε απόψε. Γιατί οι επόμενες γενιές οφείλουμε όχι να γινόμαστε τιμωροί και άτεγκτοι κριτές, αλλά να απαιτούμε να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι τραγικές σελίδες της ιστορίας. Γιατί η γνώση προστατεύει. Η άγνοια και η λήθη τιμωρούν.

Φίλες και φίλοι,
Τόσο οι εκθέσεις, που είναι ακόμη ανοικτές στην Πύλη Αμμοχώστου, όσο και η σημερινή θεατρική παράσταση διοργανώνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ομόφωνη έγκριση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Η γενοκτονία, που δεν υπήρχε μέχρι τότε ως όρος, ορίζεται από τη σύμβαση ως διεθνές έγκλημα που έχει πρόθεση την ολική ή μερική καταστροφή ομάδας, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής.

Φέτος συμπληρώθηκαν εκατό τρία χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν στα πλαίσια της πολιτικής εθνοκάθαρσης των Νεοτούρκων και εκατοντάδες χιλιάδες εκπατρίστηκαν και προσφυγοποιήθηκαν. Τιμούμε απόψε τα θύματα αυτής της γενοκτονίας, καθώς και τα θύματα μιας άλλης γενοκτονίας, αυτής των Ελλήνων του Πόντου, με τους 400.000 ξεριζωμένους και τους 353.000 σφαγιασθέντες.

Οι δύο αυτές γενοκτονίες βρίσκονται μεταξύ των τραγικότερων σελίδων της ιστορίας. Μια ακόμα τραγική σελίδα αποτελεί η Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια εξαφανίζεται ο ελληνισμός της Ανατολής, αυτός που γέννησε τη φιλοσοφική σκέψη, η οποία, σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, θεωρείται το πρώτο κεφάλαιο στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού. Ενάμισι εκατομμύριο κατατρεγμένοι πρόσφυγες κατέφυγαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι κατέφθασαν και στο νησί μας, όπου ο λαός μας και η Εκκλησία της Κύπρου τους αγκάλιασε και τους περιέθαλψε, παρά τις απαγορεύσεις και την αρνητική στάση των Βρετανών αποικιοκρατών. Ανάμεσα στις μυριάδες των προσφύγων που κατέφυγαν σε Κύπρο και Ελλάδα και 50.000 περίπου Αρμένιοι. Ανάμεσα σε αυτούς και η οικογένεια της Ανζέλ Κουρτιάν, την ιστορία της οποίας ζωντανεύει απόψε η κυρία Χριστίνα Αλεξανιάν και οι συνεργάτες της.

Ο πόλεμος, η προσφυγιά, η αναζήτηση αυτών που χάθηκαν στις μάχες ή στον κατατρεγμό είναι τραγικά οικεία σε εμάς εδώ στην Κύπρο. Τα έχουμε βιώσει όλα πριν από 44 χρόνια. Και δυστυχώς εξακολουθούμε να τα βιώνουμε. Ο θύτης ο ίδιος: Η Τουρκία και οι επεκτατικές της βλέψεις. Εμείς, ως αντιπρόσωποι του λαού, επιμένουμε να θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση του λαού μας και κάθε άλλου λαού που υπέστη ή υφίσταται διώξεις και εκτοπισμούς. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας. Και αυτό το χρέος μάς υπενθυμίζει απόψε η Ανζέλ Κουρτιάν. Εύχομαι σε όλους σας καλή θέαση.

ımg 176
Λήψη Λήψη
ımg 177
Λήψη Λήψη
mg188
Λήψη Λήψη
mg 193
Λήψη Λήψη
mg 207
Λήψη Λήψη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS