RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής στην παρουσίαση της ίδρυσης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών - 15/1/2018

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής στην παρουσίαση της ίδρυσης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών - 15/1/2018

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην παρουσίαση της ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών - Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 - 11:00 π.μ. - Κινηματοθέατρο «Παλλάς» Λευκωσία


Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Με αίσθημα ικανοποίησης και αισιοδοξίας βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να χαιρετίσω την ίδρυση, παρουσίαση οργάνωση  και λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Δημιουργείται σήμερα ένα έργο υποδομής για την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα της πνευματικής και πολιτιστικής δράσης στην Κύπρο.

Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους παρόντες, αλλά και να διαβεβαιώσω ειδικότερα τα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας, ότι από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και τη συζήτησή του στην Επιτροπή Παιδείας, μέχρι την τελική του ομόφωνη ψήφιση στην Ολομέλεια, το θέμα αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα, ομογνωμία και το σημαντικότερο, με σεβασμό. Σημαντικά ζητήματα ελεγκτικής και νομικής φύσεως συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε πνεύμα συναίνεσης με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θέτει ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας, μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Ακαδημία αναντίλεκτα αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα κάθε χώρας, στο οποίο δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των πιο λαμπρών μυαλών και πνευματικών ανθρώπων διεθνούς εμβέλειας.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πράττει και το συμβούλιό της. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξα σκεπτόμενος ότι στο άμεσο μέλλον, το πνευματικό αυτό ίδρυμα θα συμβάλει και θα εκφράσει συλλογικά τη θέση του, αναφορικά με θέματα που απασχολούν την πολιτεία, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμικής συμπερίληψης.

Η συμβολή της Ακαδημίας στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η προώθηση της αριστείας σε όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος, θα επιφέρουν σαφώς προβολή και ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα εκπροσωπείται πλέον στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ακαδημιών.

Πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο που έχει να επιτελέσει η νεοϊδρυθείσα Ακαδημία, η οποία παρόλο που βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, καλείται να λειτουργήσει μέσα σε μία χώρα, την οποία χαρακτηρίζει το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Δημιουργούνται λοιπόν δύο ζητούμενα: Πρώτον, η ανάδειξη της μακραίωνης πολιτισμικής ιστορίας του παρελθόντος, και δεύτερον, η αναβάθμισή της.

Συν τοις άλλοις, θεωρώ προσωπικά, ότι πάντοτε η τεχνολογία ήταν μέρος του πολιτισμού και ιδιαίτερα στις μέρες μας, μέσα στο πλαίσιο που κάποιοι ονομάζουν «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», όπου η τεχνολογία, όχι μόνο υπό τη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, θα επηρεάσει και θα διασταυρώνεται με όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, αλλά θα δεχθεί και η ίδια μία έκρηξη ανάπτυξης. Η Ακαδημία θα πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το παρόν ζήτημα.

Να σημειώσω ακόμη κάτι σημαντικό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 2017, αποφάσισε την κήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες και η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ανταποκρινόμενη στο στόχο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να διοργανώσει, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στον τόπο μας, καθώς και σχετική έκθεση φωτογραφίας.  Θα ήταν μεγάλη χαρά, αλλά και τιμή μας η συμμετοχή και της νεοϊδρυθείσας Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, του ανώτατου πνευματικού μας ιδρύματος, στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών.

Η μόρφωση, η εκπαίδευση και οι επιστήμες, θετικές ή θεωρητικές, αποτελούν κριτήριο της ανάπτυξης της ανθρώπινης ύπαρξης, στην οποία εστίασε διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από μία οικουμενική προσέγγιση.

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή αρχή στο νέο αυτό δρόμο που καλείστε να διαγράψετε, και να σας διαβεβαιώσω ότι και εγώ προσωπικά, αλλά και η Βουλή, ως θεσμικό όργανο, θα είναι δίπλα σας, ως παραστάτης αλλά και ως συνεργάτης.

Σας ευχαριστώ.
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS