RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία του ΠτΒ στην Ειδική Συνεδρία με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al-Sisi - 20/11/2017

Ομιλία του ΠτΒ στην Ειδική Συνεδρία με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al-Sisi - 20/11/2017

Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη, κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων,με τη ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, της Α.Ε. του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al-Sisi - Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017  -  13:00

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου,
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για την Κύπρο. 
Είναι με μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al-Sisi. Η παρουσία σας, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, στην Ειδική Συνεδρία του Σώματος σήμερα, έχει πέρα από τη συμβολική και ουσιαστική σημασία για τις Κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και τους λαούς της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η ουσιαστική σημασία της παρουσίας σας σήμερα ενώπιον των Αντιπροσώπων του Κυπριακού λαού είναι διπλής σημασίας. Πρώτον, σφραγίζει και επιβεβαιώνει τις διαχρονικές σχέσεις και στενούς δεσμούς μας, αλλά ταυτόχρονα μετατρέπεται σε σημείο στροφής, δημιουργώντας νέες, ακόμα πιο στέρεες βάσεις για μεγιστοποίηση των σχέσεών μας σε πιο πρακτική και αποτελεσματική συνεργασία.

Στους δεσμούς ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο, τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης, εδραιώνονται δια μέσου των αιώνων μέσα από ιστορικούς σταθμούς, αλλά και στη σύγχρονη εποχή με τη σφραγίδα μεγάλων ηγετών, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Η μακρά και αδιάλειπτη πορεία σύζευξης μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και τους κοινούς αγώνες των χωρών μας, προβάλλει τη βούλησή μας για σύμπραξη, συνέργιες και συναλληλία.

Οι διμερείς μας σχέσεις διανύουν σήμερα την πιο παραγωγική και δραστήρια φάση τους, με συνεπή αλληλοστήριξη στη διεθνή πολιτική σκηνή και εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα καίριας σημασίας για τις δύο χώρες. Εκδηλώνονται δε μέσα από την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έχει ήδη χαράξει κοινή στρατηγική για προώθηση της συνεργασίας, με απώτερο στόχο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει μέγιστη σημασία στην επέκταση της συνεργασίας αυτής και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, με την επιθυμία και βούλησή της για τη θεσμοθέτηση Τριμερών Συναντήσεων των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων. Μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Βουλής, δρα Ali Abdel Aal, στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην Αγία Πετρούπολη και τη θετική ανταπόκρισή του, βρίσκομαι σε επαφή με τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να ενσαρκωθεί σύντομα.

Κατά τη συνάντησή μου με τον δρα Aal, στην Αγία Πετρούπολη επαναβεβαιώθηκαν εξάλλου, οι κοινές αρχές και αξίες που διαχρονικά ενώνουν τα Κοινοβούλια Κύπρου και Αιγύπτου. Εκφράστηκε δε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας, μέσω της προώθησης συχνότερων ανταλλαγών, της επανασύστασης των Ομάδων Φιλίας και τον ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό ενεργειών και της αλληλεγγύης σε διεθνή κοινοβουλευτικά βήματα.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η συνέργεια και ο συντονισμός μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν ζωτικό παράγοντα για την προαγωγή της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα σήμερα, οι συνταρακτικές εξελίξεις ανά το παγκόσμιο, οι συρράξεις σε γειτονικές χώρες, το απεχθές φαινόμενο της τρομοκρατίας και η προσφυγική κρίση, μόνο με διαβούλευση και συμπόρευση μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η Κύπρος επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη της προς την Αίγυπτο και το λαό της στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Ο αγώνας είναι δύσκολος, ιδιαίτερα τη στιγμή, που χώρες οι οποίες έχουν υποθάλψει το φαινόμενο, σήμερα προσποιούνται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησής του. Υπερτονίζουμε ότι το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή, το οποίο το κράτος έχει υπέρτατη υποχρέωση να προστατεύσει.

Η σημερινή Αίγυπτος έχει ενισχύσει τον διαχρονικά κομβικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, στο Αραβικό κόσμο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση ενός σταθερότερου μέλλοντος για την περιοχή. Αποτελεί, εξάλλου, βασικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σωρεία ζητημάτων, όπως η μετανάστευση και η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διένεξη. Η φίλη χώρα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των Αραβικών χωρών, αλλά και όσον αφορά στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την εκτίμηση, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και του Κυπριακού λαού, προς τη φίλη χώρα της Αιγύπτου, για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών που τηρεί στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος. Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις πολλαπλές και επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος στους κόλπους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για αποτροπή ή ακύρωση ενεργειών αναβάθμισης ή και αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όπως απεδείχθη κατά την τελευταία διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε και σε παλαιότερες περιπτώσεις, η Τουρκία συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, αρνείται να επιδείξει σεβασμό προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και εμμένει στη διατήρηση συστήματος εγγυήσεων με μία ή την άλλη μορφή και την παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί. Η Κύπρος έχει, εξάλλου, βιώσει επανειλημμένα την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών από αρκετές χώρες, καθώς και την πολιτική ίσων αποστάσεων, την οποία πολλά κράτη διατηρούν για ζητήματα οφθαλμοφανή, κυρίως στην απόδοση ευθυνών. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η οποία πρέπει επιτέλους να τερματιστεί. Ευελπιστούμε ότι οι προσπάθειές μας θα οδηγήσουν σύντομα σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Η Κύπρος, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, όπως και η Αίγυπτος, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου,

Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας καλωσορίζω σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εδώ παρουσία σας αποτελεί σημείο καμπής για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαίρετων διμερών μας σχέσεων. Υποχρέωση όλων μας, μετά από τη σημερινή ημέρα είναι η πρακτικές δράσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική βούληση των λαών και των Κυβερνήσεών μας.

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, όπως και κάθε πρόοδο και ευημερία στο φίλο λαό της Αιγύπτου.
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS