RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Προσφώνηση Προέδρου Βουλής στην συνεδρία της ολομέλειας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας - 7/11/2014

Προσφώνηση Προέδρου Βουλής στην συνεδρία της ολομέλειας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας - 7/11/2014

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην ειδική συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος
με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας  κ. Αντώνη Σαμαρά - Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014 - 12.45 μ.μ.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κύριε Αντιπρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και  ξεχωριστό προνόμιο να σας απευθύνω το «ως ευ παρέστητε» εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας απευθύνω θερμό καλωσόρισμα, χαιρετισμό αγάπης και τιμής και βαθιάς αδελφικής εκτίμησης.

Η παρουσία σας στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη εθνική συγκυρία, επιβεβαιώνει το αδιάπτωτο και συνεχές ενδιαφέρον σας και τη θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης  και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς το συνεχιζόμενο αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.  Γι’ αυτή την αλληλεγγύη εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε χωρίς να ξεχνούμε το καθήκον μας που το οριοθετεί η οδυνηρή πραγματικότητα της για 40 χρόνια ημικατεχόμενης πατρίδας μας, που εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη, με καταπατημένους βωμούς και εστίες, με πρόσφυγες, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους. Με επίγνωση της εθνικής ευθύνης για τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Με επίγνωση ακόμα του χρέους μας απέναντι στον αλειτούργητο Απόστολο Ανδρέα, απέναντι στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου που κείνται τουρκοπατημένες, απέναντι στο βουβό θέατρο της Σαλαμίνας, απέναντι στα συλημένα από ένα αδίστακτο κατακτητή πολιτιστικά και θρησκευτικά μας μνημεία.

Σας υποδεχόμαστε στα 54 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στα 40 χρόνια τουρκικής κατοχής. Η Κύπρος, ένα αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, με συμβολή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με Ζήνωνες και Ονήσιλλους, με ομηρικά κατάλοιπα στην τοπολαλιά, με βουβά τώρα αρχαία θέατρα, με συμπόρευση με το Μέγα Αλέξανδρο, με Κίμωνες, με Μαχαιράδες και Δίκωμα, και με σύγχρονα «μολών λαβέ» οριοθετούν την πορεία μας.

Γιατί δεν μας ταιριάζει η απαισιοδοξία. Ούτε μας καταλαμβάνει η απελπισία.  Γιατί η απόφαση μας είναι ποτέ να μην συμφιλιωθούμε με την κατοχή, αλλά ξεφεύγοντας οριστικά από το σύνδρομο  της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974 να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού λαού.

 Έχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες και να διαμορφώσουμε συμμαχίες και συνεργασίες που θα εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η παρουσία σας στην Κύπρο, συμπίπτει με μια περίοδο κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας, κακοπιστίας και στρεψοδικίας αλλά και επιδρομικής συμπεριφοράς σε βάρος των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική συμπεριφορά στις  διαπραγματεύσεις  υπονομεύει την προοπτική λύσης στηριγμένης στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αφού εμμένει σε λογικές παρθενογένεσης, σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δημιουργίας δύο κρατικών οντοτήτων στα πλαίσια συνομοσπονδίας, με εσαεί κηδεμονία σε ολόκληρο τον κυπριακό χώρο μέσω των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Η Τουρκία επιμένει ακόμα σε άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συλλογικών Θεσμικών Οργάνων, παραβιάζοντας τις ρητές υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ταυτόχρονα,  με αφορμή τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης για αξιοποίηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ  του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία, που πεισμόνως αρνείται να την υπογράψει και να την κυρώσει, απειλεί με χρήση στρατιωτικής βίας. Εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποπειράται την παρεμπόδιση και ακύρωση του δικαιώματος του κυρίαρχου κυπριακού κράτους για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου. Επαναφέροντας στη σημερινή εποχή την πολιτική των «κανονιοφόρων» και υιοθετώντας συμπεριφορά μιας σύγχρονης πειρατείας.

 Ενώπιον αυτής της κατ’ εξακολούθησιν και κατά συρροήν τουρκικής αδικοπραγίας και έκνομης συμπεριφοράς, δεν νοείται ούτε επανάπαυση, ούτε εφησυχασμός.  Απαιτείται επαγρύπνηση και συστράτευση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Αποκάλυψη και στηλίτευση των τουρκικών συμπεριφορών ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και υπογράμμιση και ανάληψη ευθυνών από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν είναι νοητό να επιδεικνύουν οποιαδήποτε ανοχή προς μια υποψήφια για ένταξη χώρα, η οποία ασεβεί προς την κοινοτική νομιμότητα, παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου, αντιμάχεται τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων και ευτελίζει κάθε αρχή και αξία του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Θα πρέπει να κατανοήσει τόσο η διεθνής όσο και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα ότι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει τερματισμό της επιδρομικής συμπεριφοράς της Τουρκίας,  άρση της παρανομίας και λύση του Κυπριακού στη βάση του Καταστατικού Χάρτη, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των κανόνων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψης σας ότι ο κυπριακός λαός δεν θα λυγίσει. Ναι, με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις όποιες πιέσεις τρίτων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», να ανατρέπουν  κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν θα μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση μιας λύσης άδικης και ετεροβαρούς.

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα επιμείνουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος. Γι’ αυτή την αδελφική συμπαράταξη εκφράζουμε την ολόψυχη ευγνωμοσύνη μας. Στρατεύεται ο Ελληνισμός στον αγώνα της Κύπρου, γιατί συνειδητοποιεί πως κοινή είναι η μοίρα του Ελληνισμού και πως, αν χαθεί ο αγώνας αυτός, θα σημειωθεί ένα βαθύ ρήγμα στην περίμετρο του Έθνους. Γι’ αυτό εκείνο που τώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση όλου του Ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ευρισκόμενος σήμερα εδώ μαζί μας, σε αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού που μαστίζεται από το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανακοπής της ιστορικής του συνέχειας, για να φέρετε το μήνυμα της αγάπης και της κοινής πίστης για ελευθερία και δικαίωση, θέλουμε ταυτόχρονα να πάρετε στον αδελφό Ελληνικό λαό και το δικό μας μήνυμα. Το μήνυμα της κοινής μοίρας και της αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας και πορείας του Ελληνισμού. Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας, οι ήρωες και οι αγωνιστές των αγώνων του Έθνους εκπέμπουν στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. Με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλώ να απευθύνετε το λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 

olo1
Λήψη Λήψη
olo3
Λήψη Λήψη
olo4
Λήψη Λήψη
olo5
Λήψη Λήψη
sam2
Λήψη Λήψη
sam4
Λήψη Λήψη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS